Blair blij met toenadering tot Gaddafi

Tijdens een afscheidsbezoek aan de Libische leider Moammar Gaddafi heeft de Britse premier Tony Blair gisteren de verbeterde betrekkingen met de voormalige schurkenstaat Libië toegejuicht en toegezien op de sluiting van energie- en wapencontracten.

Libië is een belangrijk olieland, en westerse bedrijven staan in de rij om contracten te sluiten. De Britse regering is zich bewust van de bezorgdheid over de mensenrechten in Libië en de twijfel over het regeringssysteem, zei gisteren een woordvoerder van Blair. Maar Londen gelooft dat het van cruciaal belang is de banden te blijven ontwikkelen. Libië kent geen verkiezingen en internationale mensenrechtenorganisaties hekelen de staat van de mensenrechten.

De Britse oliegigant BP ondertekende gisteren een gasexploratie-akkoord van om te beginnen 666 miljoen euro. Tegelijk maakte de Libische premier de aankoop bekend van Britse raketten en luchtverdedigingssystemen. Hoewel de waarde niet werd meegedeeld, is duidelijk dat het de grootste Britse wapenleverantie wordt sinds Libië in 2004 wat het Westen betreft ophield schurkenstaat te zijn.

Libiës terugkeer in de internationale gratie volgde op Gaddafi’s besluit om zijn massavernietigingswapens op te geven en de kwestie-Lockerbie te regelen via compensatie voor de nabestaanden van de 270 slachtoffers van de bomaanslag op een Amerikaans passagiersvliegtuig in 1988 en uitlevering van de twee verdachten aan Groot-Brittannië.

„De relatie tussen Libië en Groot-Brittannië is volledig getransformeerd”, zei Blair, die volgende maand aftreedt. Hij zei dat het wapenakkoord „de twee landen steeds dichterbij elkaar brengt [..] op het gebied van contraterreur, verdediging en natuurlijk handel”. Ook is een principeakkoord gesloten over de uitlevering van Libische terreurverdachten aan Libië. Een Britse rechter heeft vorige maand echter twee Libiërs die daarvoor op de nominatie staan, gelijk gegeven die aanvoerden te worden gefolterd als ze worden gedeporteerd.

Blair heeft bij Gaddafi ook de situatie van de vijf Bulgaarse verpleegsters en Palestijnse arts aangekaart die in 2004 in Libië ter dood zijn veroordeeld omdat ze honderden kinderen opzettelijk met hiv zouden hebben besmet. Libië heeft eerder naar verluidt een ruil voorgesteld tussen de zes en de uitgeleverde Libiër die tot levenslang is veroordeeld wegens Lockerbie. (AP, Reuters, AFP)