Beursindex in China omlaag na maatregel

De belangrijkste beursgraadmeter van China is vandaag met 6,5 procent gedaald nadat de Chinese overheid vannacht een verdrievoudiging van de belasting op beurstransacties aankondigde.

Met de belastingverhoging probeert Peking oververhitting van de aandelenmarkten te voorkomen. De Shanghai Composite Index, de graadmeter van China’s belangrijkste beurs, is dit jaar tot nu toe met 62 procent gestegen. Vorig jaar steeg de beurs van Shanghai met 130 procent. Analisten noemen de Chinese beurzen al enkele maanden een zeepbel die op het punt staat om uiteen te spatten. Ook de voormalige Amerikaanse centralebankpresident Alan Greenspan waarschuwde hier onlangs nog voor.

De Chinese overheid probeert de aanhoudende koersstijgingen nu af te remmen door de belasting op beurstransacties te verhogen van 0,1 tot 0,3 procent van de transactiewaarde. Eerdere maatregelen om de markten af te koelen van onder meer de Chinese centrale bank hadden weinig effect. Analisten verwachten dat ook de vannacht aangekondigde belastingverhoging de markt alleen tijdelijk zal afkoelen.

De koersstijgingen van de afgelopen anderhalf jaar zijn niet alleen een gevolg van winststijgingen bij bedrijven, maar ook door de grote toestroom van particulieren die massaal geld van hun spaarrekeningen halen in de hoop op de beurs meer rendement te halen dan de spaarrente van gemiddeld zo’n 3 procent. Dagelijks komen er tienduizenden beleggers bij – vorige week zelfs 300.000 – en het aantal beleggingsrekeningen van particulieren is de afgelopen jaren gestegen tot 100 miljoen.