Barclays blijft in beeld

Royal Bank of Scotland (RBS), Santander en Fortis hebben hun kaarten op tafel gelegd. Het consortium biedt 71 miljard euro in aandelen en contanten op ABN Amro, 12 procent meer dan Barclays. Het bod is 3 euro per aandeel hoger dan het voorwaardelijke bod van 4 mei. Maar 1 euro per aandeel zal achter de hand worden gehouden, in afwachting van de eventuele schikking van de lopende rechtszaak over de verkoop van de Amerikaanse ABN Amro-dochter LaSalle aan Bank of America (BoA).

Het bod gaat ook door als het probleem rond LaSalle niet meteen wordt opgelost. Het consortium praat met BoA, dat beweert in het bezit te zijn van een bindend contract om LaSalle over te nemen. Tot nu toe hebben beide partijen nog geen overeenstemming bereikt. Daarom heeft het consortium ermee ingestemd iedere schade die hoger uitvalt dan 1 euro per ABN-aandeel, ofwel 1,9 miljard euro, voor zijn rekening te nemen.

Zakenbank Merrill Lynch heeft beloofd de 25 miljard euro aan aandelenkapitaal en 11 miljard euro aan bankkredieten om de transactie te kunnen financieren, volledig te zullen waarborgen. Er werd lang aan getwijfeld of de bank bereid zou zijn de verplichting op zich te nemen om zoveel geld binnen te halen, veel meer dan in welke eerdere Europese transactie dan ook.

Maar het bod van het consortium is niet helemaal onvoorwaardelijk. Als LaSalle verloren gaat vóórdat het bod is afgerond, ketst de overname alsnog af. Daarnaast zijn er mogelijk nog problemen met toezichthouders. Het consortium beweert goede vooruitgang te boeken, maar het blijft een ingewikkelde overname van een bank met veel geleend geld. Ongeveer de helft van de 56 miljard euro aan contanten zal worden gefinancierd met schulden. Vooral De Nederlandse Bank moet er wellicht nog van worden overtuigd dat een opsplitsing niet te veel risico’s met zich zal meebrengen.

De uiteindelijke beslissing over het bod van het consortium berust bij de aandeelhouders van de vier banken in kwestie. Bij RBS en Santander zou dat geen probleem mogen zijn, ook al zal de transactie naar verwachting in 2010 slechts respectievelijk 7 en 5 procent aan de winst toevoegen. Beide banken hebben in het verleden goede zaken gedaan met overnames. Maar de aandeelhouders van Fortis hebben wellicht meer twijfels over een uitbreiding van het aandelenkapitaal met een derde, louter en alleen voor een 4 procent hogere winst over een jaar of twee.

De aandeelhouders van ABN Amro zouden ongetwijfeld de voorkeur geven aan het hogere bod van het consortium, als dat althans een bekeken zaak zou zijn. Die zekerheid komt naderbij, maar is er nog niet. Het lagere maar onvoorwaardelijke bod van Barclays maakt dus nog steeds een kans.

Edward Hadas

Voor meer commentaar uit Londen: www.breakingviews.com.Vertaling Menno Grootveld