Balkenende berispt Kabinet der Koningin

Een van de briefjes uit het afval (Foto Nova)

Het kabinet heeft maatregelen genomen om te voorkomen dat stukken over het koningshuis nog een keer op straat komen te liggen. Dat heeft premier Balkenende gezegd in reactie op een uitzending van tv-programma Nova, dat gisteren meldde dat het Kabinet der Koningin „geblunderd” heeft omdat het „zeer vertrouwelijke” stukken over het Koningshuis in een vuilniscontainer heeft gegooid.

Nova heeft de container van het Kabinet der Koningin zeven keer geleegd en naar eigen zeggen 24 vuilniszakken met gevoelige informatie gevonden. De stukken zijn teruggegeven aan de Rijksvoorlichtingsdienst.

Het programma heeft mogelijk de Afvalstoffenverordening van de gemeente Den Haag overtreden. Daarin staat dat het „verboden is afvalstoffen welke ter inzameling gereed staan, te doorzoeken of te verspreiden”. Op overtreding staat een maximale straf van twee maanden cel.

In de vuilniszakken zat onder meer een vertrouwelijk document over staatsbezoeken. Daarin stond welke bezoeken tot 2011 door het staatshoofd zullen worden afgelegd. Koningin Beatrix had de lijst opgesteld. Verder vond Nova agenda’s tot juli van de koningin, prins Willem-Alexander en prinses Màxima. Ook bevatte het afval werkroosters van het kabinet, telefoonnummers, dossierlijsten en visitekaartjes.

Tweede Kamerlid Laetitia Griffith (VVD) wil opheldering van premier Balkenende. Zij vindt het „beschamend” dat vertrouwelijke documenten op straat zijn terechtgekomen. Daardoor komt de veiligheid van leden van het Koninklijk Huis in het geding, zei Griffith.

Bekijk het item over het afval van het Kabinet der Koningin op www.novatv.nl