Asperges met zalm

400 g gerookte zalm500 g asperges125 ml crème fraîche2 lente/bosuitjes1 eetl. fijngehakte dille1 eetl. geknipte bieslookcitroensapen handje ezelsoren of veldslaversgemalen peper

Het luistert nauw bij het kopen van gerookte zalm die doorgaans uit Schotland of Noorwegen afkomstig is. Bij verpakte zalm is niet te zien hoe olieachtig de zalm zal zijn. Vaak is de machinaal gesneden zalm zo dun geworden dat hij op een visnet lijkt. Het is meer gat dan plak. De plakken vallen bij het voorzichtig lostrekken uit elkaar. Dat is voor het recept van vandaag echter geen ramp. Koop liever geen onverpakte knalrode zalmplakjes die in een plas olie liggen te dobberen. Vandaag een recept voor een voorgerecht voor 4 personen dat wordt gemaakt met fijngehakte gerookte zalm en gekookte asperges. Eventueel kunnen in plaats van witte ook groene asperges worden gebruikt. Schil de asperges – ook dikke groene exemplaren – en snijd een stuk van de onderkant. Kook de asperges nét gaar in heel licht gezouten water. Laat ze goed uitlekken in een vergiet. Leg ze vervolgens op keukenpapier dat het vocht absorbeert. Snijd de worteltjes van de ezelsoren die als garnering worden gebruikt. Hak de gerookte zalmplakken in stukjes. Verwijder de worteltjes en het lelijke groene deel van de lenteuitjes. Snijd de uitjes inclusief het mooie, jonge groene loof in dunne ringetjes. Roer in een kom de zalmstukjes, crème fraîche, uiringetjes en dille door elkaar. Breng het mengsel op smaak met een beetje citroensap. Vorm van dit mengsel 4 ballen van gelijke grootte. Leg een bal in het midden van een bord en druk hem plat. Bestrooi de zalmrondjes met bieslook en peper. Verdeel de asperges over de borden en leg er een plukje ezelsoren bij.

Anne Scheepmaker

Morgen: pasta met groenten

    • Anne Scheepmaker