Adviseurs hebben nog jaren plezier van overname

Aan de superovername van ABN Amro is voor de drie bieders een lange reeks kleinere deals verbonden. Als het consortium wint, moeten er in elk geval drie emissies begeleid worden.

Fortis-filiaal in Amsterdam. Als de overname door het consortium slaagt, verdwijnt niet ABN Amro maar Fortis in Nederland. Foto Ronald Bakker Foto Ronald Bakker Een man staat dinsdag te pinnen bij de Fortisbank op het Amsterdamse Museumplein. Bij Fortis medwerkers is onrust ontstaan over de werkgelegenheid na het bod dat het bankenconsortium bestaande uit Royal Bank of Scotland, Fortis en Santander heeft gedaan op de ABN-AMRO. Bakker, Ronald

Een betere illustratie van de uitgelaten stemming op de markten is er niet: op de dag dat drie banken een bod van ruim 71 miljard euro uitbrengen en zeggen dat de rekening vooral naar beleggers gaat, geven de beurzen geen kik.

Natuurlijk, beleggen is vooruitkijken. Dat hebben de financiële markten de afgelopen weken al uitgebreid gedaan. Maar ook toen was het zeer de vraag of het gelegenheidstrio überhaupt nog een bod op ABN Amro zou uitbrengen. Daarnaast zat er nog een groot aantal vrijheidsgraden in de financiering: de vraag van 50 miljard bijvoorbeeld. Hoe dachten Royal Bank of Scotland, Fortis en Santander aan zo’n enorm bedrag in contanten te komen? Gisteren kwam het antwoord: het wordt geen 50 maar 56 miljard euro en dat zal gerealiseerd worden door een lange reeks transacties.

Allereerst zijn er de aandelenuitgiftes. De drie banken zullen gezamenlijk voor 40 miljard aandelen bijdrukken. De Schotten willen met hun papier de aandeelhouders van ABN Amro rechtstreeks betalen, net als Barclays van plan is. Het bod van het consortium bestaat uit 30,40 euro in contanten en 0,844 aandeel Royal Bank of Scotland per aandeel ABN Amro. De Schotten zullen zo de markt met 15 miljard nieuwe aandelen overspoelen.

Fortis en Santander kiezen een minder begaanbare route: zij blijken hofleverancier van het contante deel. Fortis wil voor 15 miljard euro nieuwe aandelen rechtstreeks op de markt verkopen, Santander 9,5 à 10 miljard euro. Deze bedragen zijn van ongekende omvang. De grootste aandelenuitgiftes uit de geschiedenis zijn rond de eeuwwisseling gedaan door telecombedrijven. Dat gebeurde óf als onderdeel van een reddingsplan – zoals bij France Telecom – of te midden van de uitzinnigheid vlak voor het instorten van de markt. De Duitse overheid deed dat in de zomer van 1999 door voor bijna 11 miljard euro aandelen Deutsche Telekom te verkopen. De honger van beleggers bleek nog tweemaal zo groot.

Bij Fortis en Santander staan zogeheten claimemissies op stapel: de bestaande aandeelhouders krijgen extra rechten bij de inschrijving op nieuwe aandelen. Dat kan door voorrang bij de intekening, maar gebruikelijker is een korting voor trouwe aandeelhouders – een korting die daarna verhandelbaar is.

De drie banken willen naast de mammoetemissies leningen en andere effecten uitgeven om hun kernkapitaal, een door toezichthouders voorgeschreven buffer, op peil te houden.

In verhouding moet Fortis de grootste krachttoer leveren. Voor het Fortis-concern vertegenwoordigt de uitgifte van aandelen bijna 40 procent van zijn totale beurswaarde. Aandeelhouders zullen deze operatie vooraf moeten goedkeuren.

Daarnaast zal Fortis 8 miljard euro op andere manieren regelen, met name door de verkoop van allerhande bedrijfsonderdelen. Welke onderdelen dat zijn, wilde topman Jean-Paul Votron gisteren niet zeggen. Wel is duidelijk dat er nog aan begonnen moet worden. De Schotten en Spanjaarden hebben vergelijkbare spin offs voor ogen. Kortom: in het kielzog van de overname van ABN Amro zal nog een lange reeks kleinere transacties volgen. Bij al die deals is weer advies nodig van fiscalisten, accountants, advocaten en zakenbankiers. Mocht het consortium ABN Amro inlijven, dan zullen de adviseurs in Europa daar nog jaren plezier van hebben. De Amerikaanse zakenbank Merrill Lynch zal als dé bankier van het consortium de hoofdprijs pakken, met een groot risico daar tegenover. Maar beleggers maken zich ook daar geen zorgen over. De koers van Merrill Lynch sloot gisteravond op Wall Street 0,5 procent hoger.