Aardbeienkwesties

Met een gezellig aardbeienkopje koffie gezeten onder een indrukwekkende notenboom, onderwijl de Korona’s van mijn beschuitje snoepend, vuurde ik de ene na de andere aardbeienvraag af op Jan Robben, aardbeienteler te Oirschot.

Moet je aardbeien wel of niet wassen? „Niet”, volgens Jan, „want daarmee spoel je een deel van de smaak weg. Bij Hollandse aardbeien is het ook niet nodig want die worden alleen tijdens de bloeifase bespoten. Dat gif vind je niet of nauwelijks terug op de vruchten en als dat wel zo zou zijn, zou je het er met koud water toch niet af spoelen.”

Daarmee beantwoordde hij grotendeels alvast mijn tweede vraag, namelijk hoe bespoten aardbeien eigenlijk zijn. „Bij Spaanse aardbeien weet je het nooit, maar bij Hollandse kun je ervan uitgaan dat het wel meevalt. Wijzelf werken zo milieuvriendelijk als mogelijk is. Rondom de aardbeienvelden laten we wilde bermen groeien, waarin allerlei nuttige insecten leven. Alleen al de brandnetels trekken duizenden lieveheersbeestjes aan en die houden onze aanplant keurig luisvrij.” In honderd procent onbehandelde aardbeien, zoals Milieudefensie voorstaat, gelooft Jan niet, althans niet op commerciële schaal. „Alleen in het vroege voorjaar zou het kunnen lukken om zonder enige vorm van bestrijdingsmiddelen te telen. Maar tegen zoiets als trips kan een aardbeienplant nu eenmaal niet in zijn eentje op.”

Derde aardbeienkwestie, één die me nogal dwars zat. Ik mag van de culi-politie mijn aardbeien niet meer in de koelkast bewaren. Hoe zit dat precies? „Je moet ze juist wel in de koelkast bewaren, anders zijn ze veel te snel bedorven.” Daar was ik tot mijn ergernis ook al achter. „Maar je moet ze níet direct uit de koelkast eten. Koude aardbeien hebben veel minder smaak”, vulde Jan aan. Juist ja, dat geldt voor meer etenswaren – kaas bijvoorbeeld, en tomaten (die je dus écht niet in de koelkast moet bewaren). Hoe lang kun je aardbeien eigenlijk bewaren? „Meestal liggen ze pas een dag of drie nadat ze geplukt zijn in de winkel, en dan kun je ze maar beter zo snel mogelijk opeten. Maar vers geplukt blijven ze wel een dag of vier goed.”

Morgen vertel ik hoe Robbens aardbeien smaakten, ongewassen, warm van de zon en zelf geplukt. Vandaag een recept voor een feestelijk, maar supersnel voorgerecht voor 4 personen, waarvoor alle ingrediënten beslist op kamertemperatuur moeten zijn.

250 g rijpe aardbeien

250 g rijpe troskerstomaatjes

1,5 eetlepel balsamicoazijn

een handje verse basilicumblaadjes, kleiner gescheurd

2 bollen buffelmozzarella

2 eetlepels extra vergine olijfolie

Halveer de aardbeien en tomaatjes, schep ze om met balsamico en laat een uurtje marineren. Verdeel over vier borden, maal er royaal zwarte peper boven en bestrooi met basilicum. Scheur de mozzarella in stukken en leg ze naast de salade en besproei alles met olijfolie.

Hoe eet jij het liefst aardbeien? Praat erover mee op www.nrc.nl/kokenetc