Vodafone boekt minder verlies dan vorig jaar

Het mobieletelefonieconcern Vodafone heeft dit jaar 5,4 miljard pond (8 miljard euro) verlies geleden. Dat is voornamelijk te wijten aan een wijziging in de Italiaanse regelgeving over mobiele telefonie. De schattingen van de verkoopcijfers in opkomende markten die Vodafone gaf overtroffen de verwachting van analisten.

De aandelen van Vodafone stegen met 4,4 procent nadat het bedrijf voorspelde dat de omzet in 2008 33,3 miljard tot 34,2 miljard pond zal bedragen. Dat was de grootste koersstijging in meer dan een jaar. Vorig jaar leed het bedrijf nog een verlies van 21,9 miljard pond.

Topman Arun Sarin van Vodafone heeft recent voor 10,7 miljard dollar aandelen gekocht in Hutchison Essar, het op drie na grootste telefoniebedrijf op de Indiase markt. Op die manier wil het bedrijf de verliezen op de Europese markt, waar vrijwel iedereen intussen al een mobiele telefoon heeft, compenseren. „Vodafone heeft bewezen dat zijn strategie om uit te breiden naar opkomende markten de juiste keuze is, omdat de Europese markten steeds volwassener worden”, aldus Heinrich Ey, die als vermogensbeheerder aandelen Vodafone onder zich heeft. „De bijdrage van opkomende markten is nog beperkt, maar zal de komende jaren stijgen.”

Volgens Vodafone had de winst van het bedrijf in Europa ook zwaar te lijden onder een maatregel van de Italiaanse overheid om de tarieven voor het herladen van prepaidkaarten af te schaffen.

De omzet steeg dit jaar met 6 procent tot 31,1 miljard. Analisten hadden gerekend op 31,4 miljard pond. (Bloomberg)