Verkerk niet opgewassen tegen Bolelli

Tennisser Martin Verkerk is in de eerste ronde van Roland Garros uitgeschakeld door de Italiaan Simone Bolelli. De Nederlander was in drie sets kansloos: 6-1, 6-4 en 6-4.

Verkerk keerde vanmorgen terug op het tennispark waar hij in 2003 de wereld verraste met een plek in de finale. De 28-jarige tennisser is echter geen schim meer van de speler die destijds onder leiding van coach Nick Carr uit de anonimiteit trad. Tegen beter weten in probeert de Nederlander weer een plek te verdienen tussen de tenniselite. Na zijn negende nederlaag op rij is het duidelijk dat Verkerk nog een lange weg te gaan heeft. Met gebogen hoofd verliet hij baan acht van het tenniscomplex in Parijs. De kans dat Verkerk ooit nog op zijn geliefde Roland Garros zal spelen, lijkt niet groot.

Na langdurig blessureleed begon Verkerk in september vorig jaar aan een rentree in het circuit. Het bleek al snel een valse start. Mede gedwongen door zijn slechte financiële situatie nam hij afscheid van zijn begeleider JanVelthuis. Hij had grote moeite om zichzelf de discipline op te leggen die voor een rentree vereist is. Weken later besloot hij zichzelf toch nog een laatste kans te geven en vertrok hij naar een tennisschool in het Amerikaanse Florida.

In de Verenigde Staten werkte Verkerk vooral aan zijn fysieke gesteldheid. Zijn achterstand bleek groter dan verwacht. Toen Richard Krajicek hem in februari van dit jaar een wildcard gaf voor Rotterdam werd duidelijk hij nog lang niet klaar was voor het spelen van proftennis. Desondanks nam Verkerk de uitnodiging en het geld voor het spelen van de eerste ronde met beide handen aan.

In de maanden na Rotterdam kon hij acht toernooien op rij gebruikmaken van een beschermde ranking van 44. Maar zijn comeback mondde uit in een lijdensweg waarin hij het ene verlies op het andere liet volgen. Verkerk maakte het zichzelf sportief bijna onmogelijk door zich alleen in te schrijven voor toernooien op het allerhoogste niveau. Die strategie leverde hem weliswaar tienduizenden euro’s op, maar zijn zelfvertrouwen slonk snel door de reeks nederlagen. Roland Garros was het laatste toernooi waar hij als speler met een beschermde status binnen werd toegelaten.

Zonder veel hoop op een goed resultaat begon Verkerk vanmorgen voor een paar honderd toeschouwers aan zijn partij met Bolelli. Al snel bleek dat de Italiaanse nummer 74 van de wereldranglijst veel constanter was dan de grillige Nederlander. De kleine schare Nederlandse fans probeerde Verkerk nog wel aan te moedigen, maar het verschil was simpelweg te groot. Slechts bij vlagen speelde de enige Nederlandse deelnemer in het mannentoernooi tennis van een redelijk niveau.

Na een kansloos verloren eerste set wist Verkerk zijn tegenstander in de tweede en derde reeks beter partij te bieden, maar het bleek zelfs niet genoeg voor eerste setwinst sinds zijn rentree. De komende weken zal Verkerk moeten besluiten of hij daadwerkelijk terug wil keren naar een bestaan als proftennisser. Zijn besluit om komende zomer voor het lucratieve Amerikaanse Teamtennis te kiezen in plaats van bij de proftoernooien in Scheveningen en Amersfoort, belooft niet veel goeds.