Verenigde Staten praten weer met Iran na 30 jaar

De Verenigde Staten hebben er gisteren bij Iran op aangedrongen om niet langer milities in Irak te ondersteunen. De Iraanse en de Amerikaanse ambassadeur in Irak betitelden beide hun ontmoeting in Bagdad als positief. Het was de eerste ontmoeting op een dergelijk hoog niveau tussen beide landen in dertig jaar.

„Wat we nu willen zien is dat Iran daad bij woord voegt”, zei Ryan Crocker, de Amerikaanse ambassadeur in Irak na afloop. „Tot nu toe loopt hun handelen niet gelijk met hun officiële beleid.” De steun van Iran aan shi’itische milities heeft zijn weerslag op de coalitietroepen in Irak die door hen worden aangevallen. Op zijn beurt heeft Iran kritiek op de Amerikaanse aanwezigheid in Irak. Crocker wees erop dat de troepen in Irak zijn op uitnodiging van de regering in Bagdad. Sektarisch geweld eist tegenwoordig zo’n honderd mensenlevens per dag in Irak.

De twee ambassadeurs beperkten zich in hun vier uur durende bijeenkomst tot het sektarische geweld tussen sunnieten en shi’ieten. Niet op de agenda stond het controversiële Iraanse atoomprogramma, het belangrijkste twistpunt binnen de Amerikaans-Iraanse verhouding. Volgens Crocker heeft de Iraanse ambassadeur Hassan Kazemi Qomi niet gerept over de zeven Iraniërs die momenteel in handen zijn van de Amerikanen.

De ontmoeting betekent een wijziging in het Amerikaanse beleid waarbij het vrijwel geen contact heeft met Iran. Washington verbrak de diplomatieke betrekkingen met Teheran in 1980, veertien maanden na de Iraanse islamitische revolutie en vijf maanden nadat Amerikanen gegijzeld werden tijdens de crisis op de Amerikaanse ambassade in Teheran. (AP, Reuters)