Van Gogh by Van Eck

„I’m one of them tonight”, zingt Diederick van Eck met hese, rauwe stem. De cd Van Gogh by Van Eck heeft een overmoedige ondertitel: A Musical Journey Into The Heart and Soul of Vincent van Gogh.

Van Eck , tekstschrijver Pamela Philips Oland en componist Tom Harriman hebben goed naar de schilderijen van Van Gogh gekeken en daarbij songs gemaakt, begeleid door een stevige swingende band met opvallend krachtige gitaren.

De zin hierboven is geïnspireerd door het schilderij De Aardappeleters uit 1885. Hieruit spreekt het verlangen van Van Gogh om deel uit te maken van de familie. Er staat een stoel voor hem klaar, hij kan genieten van de aardappels. Zanger en tekstschrijver drukken compassie uit met de tragische Van Gogh. Ook beroemde schilderijen als Zelfportret, Korenveld met kraaien, Het gele huis en La Berceuse krijgen een muzikale vertolking die echt verrassend is.

Swingende rock ’n’ roll-nummers krijgen afwisseling van slepende, soulachtige ballads. Harriman draagt betekenisvol bij als componist en muzikant. Het is een cd om goed naar te luisteren, zo prachtig is de synthese tussen sfeer, tekst en muziek.

Neem Kraaien boven het korenveld. Iedereen kent het: de zwarte vogels boven het knallende geel. Zo is Van Ecks lied ook: heftige contrasten en een stem, net zo donker en dreigend als de kraaien zelf. De overmoedigheid is terecht.

Kester Freriks

Van Gogh by van Eck: PS 0006. Bestellen via www.vangoghbyvaneck.com