Tranen bij einde van uniek hockeyteam

Hockeyclub Bloemendaal mist op een haar na de finale van de Europa Cup 1.

Maar ook het afscheid van drie ‘moordgozers’ uit Duitsland valt de club zwaar.

Nicky Meier is een van de talenten van Bloemendaal. Foto Deborah Roffel Fotografie Deborah Roffel / verslaggever Rob Schoof ECCC07 / Eurohockey Club Champions Cup -HC Bloemendaal -28 mei 2007 - N.Meijer in duel Roffel, Daborah

Na het allerlaatste fluitsignaal van het seizoen liet Michel van den Heuvel zijn tranen de vrije loop. Zijn hockeyers hadden zojuist weliswaar de Engelse kampioen Reading verslagen met 6-2, maar die wedstrijd om de derde plaats telde eigenlijk niet meer voor Bloemendaal, dat het laatste toernooi om de Europa Cup 1 oude stijl, voor eigen publiek, zo graag had willen winnen.

Het drama had zich een dag eerder afgespeeld, zondagmiddag, toen Bloemendaal zich in de poulewedstrijd tegen het Spaanse Terrassa tot exact zeven seconden voor tijd verzekerd wist van een plek in de finale. Totdat spits Santi Freixa de Spanjaarden alsnog aan een 3-2 zege hielp. Een remise was genoeg geweest voor Bloemendaal, dat dankzij een 9-0 overwinning op St. Germain een beter doelsaldo had dan Terrassa.

„Juist voor eigen publiek, voor die vijfhonderd vrijwilligers die deze Europa Cup hebben georganiseerd wilden wij dit natuurlijk winnen”, zei Van den Heuvel, nog geëmotioneerd, na de winst op Reading. „Je ziet dat mijn ploeg het beste is, en dat we het niet hebben kunnen waarmaken op het juiste moment. Dat doet gewoon verschrikkelijk veel pijn.”

Er waren meerdere redenen voor de emotionele ontlading bij Van den Heuvel, die met zijn selectie het hele seizoen had toegewerkt naar twee „gouden plakken” in de slotweek. Die van het landskampioenschap was vorige week al binnengesleept, en het seizoen had gisteren moeten worden afgesloten met een Europa Cup.

Maar die plannen werden dus gedwarsboomd door één van de beste hockeyers van de wereld, Freixa, die volgend jaar voor Amsterdam speelt. De Spanjaarden werden overigens in de finale verrassend verslagen door de Duitse Crefelder Hockey und Tennis Club (1-0).

Van den Heuvel verloor met zijn sterrenformatie het hele seizoen slechts twee keer. Eén keer gebeurde dat in de reguliere competitie, tegen Den Bosch, maar toen was Bloemendaal al weken verzekerd van een plek in de play-offs. De rest van de competitie was de ploeg meestal veel te sterk voor de tegenstanders.

De tweede nederlaag kwam dus zondag, toen er van alles op het spel stond. En die kwam als een mokerslag aan in Bloemendaal. De Duitse middenvelder Tibor Weissenborn vergeleek de teleurstelling zelfs met het mislopen van de halve finales van Duitsland tijdens de Olympische Spelen van Sydney (2000). „Teun de Nooijer was ook helemaal kapot, iedereen, omdat je voor je club niet kan waarmaken wat je verdient”, zegt Van den Heuvel.

Eén van de problemen die Bloemendaal had is dat de ploeg te weinig wedstrijden speelt op het hoge niveau dat Terrassa zondag liet zien, want de Spaanse ploeg zette de thuisclub zondag vooral in de tweede helft helemaal klem. „Dit jaar hebben we in de competitie veel wedstrijden met grote cijfers gewonnen, maar dat zal volgend jaar helemaal anders zijn”, zo blikt Van den Heuvel alvast vooruit. Hij is zich er dan ook ten volle van bewust dat er gisteren een einde kwam aan een seizoen waarin hij de leiding had over een unieke selectie hockeyers. „Dat speelt absoluut mee bij mijn teleurstelling. Dit is een schitterende groep die je misschien nooit meer bij elkaar krijgt. Niet alleen nemen we afscheid van een paar fantastische hockeyers, maar Tibor Weissenborn en de Zeller-broers zijn moordgozers, die ga je missen. Die emotie zit er ook bij.”

Het Duitse trio was vaak toonaangevend in Bloemendaal, met name de inbreng van Christopher Zeller, die mer dan vijftig doelpunten maakte voor zijn club, en gisteren werd gehuldigd als topscorer en beste speler van de hoofdklasse.

Of de landskampioen volwaardige vervangers kan vinden voor het vertrekkende drietal is nog maar de vraag, maar Van den Heuvel maakt zich daarover geen zorgen. „Ik ben ervan overtuigd dat er andere spelers komen die de doelpunten kunnen maken. Als ik Nicky Meijer zie, dat vind ik ook een absolute wereldspeler. Die zal volgend jaar ook weer een stap maken. We hebben jonge jongens als Wouter Jolie en Eby Kessing. Misschien komen er nog spelers van buiten, maar daar kan ik nog niets over zeggen.”