Topman LogicaCMG stapt vervroegd op

Bestuursvoorzitter Martin Read van automatiseerder LogicaCMG stapt vervroegd op. Dat heeft het Brits-Nederlandse bedrijf zondag bekendgemaakt. Reads vertrek moet volgens het bedrijf worden gezien „in het licht van de huidige ontwikkelingen”. LogicaCMG moest vorige week de omzetverwachting naar beneden bijstellen wegens problemen in Groot-Brittannië, de belangrijkste markt voor het bedrijf.

Read stond veertien jaar aan het hoofd van het bedrijf, en blijft aan tot een opvolger is gevonden. Hiervoor zoekt het bedrijf zowel binnen als buiten LogicaCMG.

Het vertrek van Read werd op de beurs enthousiast ontvangen. De koers steeg vanmorgen in Amsterdam 2,2 procent tot 2,38 euro. Na de omzetwaarschuwing, vorige week, daalde het aandeel nog ruim 9 procent. Analisten gaan ervan uit dat het vertrek van Read onvrijwillig is, omdat LogicaCMG al enige tijd de eigen financiële doelstellingen niet haalt.

LogicaCMG telde bij het aantreden van Read 3.000 werknemers. Inmiddels zijn dat er 40.000. In 2002 nam Logica het eveneens Britse CMG over, dat ook op grote schaal actief was in Nederland. Behalve in Londen vroeg LogicaCMG daarom ook een beursnotering aan in Amsterdam.

De huidige president-commissaris van LogicaCMG, de Nederlander Cor Stutterheim, noemt Read in een verklaring een „visionaire leider” en betreurt zijn vertrek. Stutterheim was de voormalige topman van CMG en werd na de overname door Logica commissaris van de nieuwe combinatie.