Televisie Voorkeur

Acteur Stephen Fry (V for Vendetta, Blackadder) is presentator bij de humoristische kennisquiz IQ, waarbij de deelnemers hoger scoren als hun antwoorden behalve juist ook ‘quite interesting’ zijn. BBC2, 23.00-23.30u. British actor Stephen Fry arrives at the Theatre Royal in London 17 April 2005 for the British Academy Television Awards. AFP PHOTO/ALESSANDRO ABBONIZIO AFP

Actualiteiten

EénVandaag Gesprek met twee vrijdenkers over hun onlangs verschenen boeken. De Nederlands-Israëlische hoogleraar Martin van Creveld publiceerde zijn nieuwste boek over de evolutie van de oorlog. Hij stelt o.m. ‘Wie niet bereid is wreed te zijn, kan beter burgemeester van Disneyland worden’. De Britse historicus Niall Ferguson schreef: De Grote oorlogen. Behalve over hun boeken spreken zij ook over actuele thema's als Iran, Irak en ‘gevaarlijke atoomspelletjes’. Ned. 1, 18.00-18.50u.

Nova. Reportage waarin grote gaten worden aangetoond bij de beveiliging van de Rijksoverheid. Verder een reportage over het succes van de internetsite Marktplaats, waarop inmiddels de honderdmiljoenste advertentie is geplaatst. Ned. 2, 22.15-22.50u.

Praatprogramma

Soeterbeeck. Gesprek met drie vrouwen over hoe de ziekte van hun man ook hun leven heeft veranderd. Thema in de discussie: grenzen aan de trouw (en betrokkenheid) als je partner nog maar een schim is van wie hij ooit was. Te gast zijn een vrouw bij wier man in 1998 Alzheimer werd geconstateerd; de man van een andere vrouw lijdt aan de ziekte van Pieck, een vorm van dementie die snel tot karakterverandering leidt en de laatste vrouw communiceert moeizaam met haar man na een aantal hersenbloedingen. Ned. 2, 17.05-17.30u.

Wat heet! Zomeravondpraatprogramma met als gast Jeroen van Merwijk die kond doet van zijn bewondering voor Monty Python, waarvan net een dvd is verschenen. Verder Annemarie Postma die vertelt dat zij dé manier heeft gevonden om op het juiste gewicht te komen: zij promoot een gids voor een gezond en slank lichaam die zij zelf schreeft. Menno Bentveld presenteert. Ned.3, 19.25-20.25u.

Knevel & Van den Brink. Gasten zijn o.a Laurens Dillich, directeur van de omroepvereniging BNN de de nog uit te zenden orgaandonorshow toelicht. De show is door door het kabinet en de Tweede Kamer als ongepast en onethisch bestempeld. Verder de politica Hannie van Leeuwen (CDA), de nestor van de Eerste Kamer, die na 24 jaar afscheid neemt. Vaste tafelgast is Georgina Verbaan. Ned.1, 23.00-23.55u.

DOCUMENTAIRE

Mijn laatste woorden Grietje is nog maar net verhuisd als er longkanker bij haar wordt geconstateerd. Hoewel ze te horen heeft gekregen niet meer lang te zullen leven, put zij en haar familie toch hoop uit een ziekenzalving. Gelukkig heeft ze haar familie om zich heen met wie zij een hechte band heeft. Wat zijn haar laatste woorden? Ned.2, 20.50-21.15u.

A history of modern Britain: The land of lost content. De tweede aflevering van een vijfdelige serie over de geschiedenis van Groot-Brittannië na de Tweede Wereldoorlog gaat over de jaren 50. Die periode staat bekend als een periode van orde, opbouw en voorspoed, maar de maker Andrew Marr toont aan dat die periode raciale spanningen kende, een opstandige jeugd en invloedrijke satirici die de bevolking leerde lachen om zijn leiders.

Eindexamenjournaal. Verslag van de eindexamens van vandaag. Reacties van leerlingen, tips en trucs. Verder het laatste nieuws van de LAKS-klachtenlijn en een BN'er die vandaag examen doet. Ned.3, 19.00-19.30u.

Dierenpolitie. Laatste aflevering van een reality-serie over het dagelijkse werk van de inspecteurs van de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming, waarin o.a de melding wordt onderzocht dat in het papegaaienverblijf van dierentuin Blijdorp muizen worden doodgeslagen worden met bezems. Ned.2, 19.20-19.50u.

Kassa 3. In het consumentenprogramma voor jongeren worden fietssloten getest, samen met een ex-fietsendief. Verder aandacht voor de lawaaidip, een gehoorbeschadiging die de komende jaren aanzienlijk zal stijgen door te luide MP3-spelers en te lang verblijk in ruimtes met te harde muziek. Ook nog een zoektocht naar een goede auto onder de 1000 euro met tips waar je op moet letten bij de aanschaf. Ned.3, 21.00-21.30u.

LLinke Soep. Reportage over de veronderstelde gevolgen van de sombere klimaatvoorspellingen en de opwarming van de aarde, met o.a. een fietstocht langs de nieuwe veronderstelde kustroute met ‘Amersfoort aan Zee’. Met commentaar van o.m. gletsjerdeskundige Hans Oerlemans, astronoom Kees de Jager en geoloog Salomon Kroonenberg. Ook wordt nagegaan wat er is overgebleven van de sombere voorspellingen over de gevolgen van de zure regen. Bestaat zure regen niet meer of horen we er gewoon niks van? Ned. 3, 21.00-21.30u.

CULTUUR

Imagine ... It's'the surreal thing. Documentaire over het ontstaan van het surrealisme, waarbij de grens tussen droom en realiteit steeds verder vervaagde. De beweging, geïnspireerd door Sigmund Freud, ontwikkelde zich tussen 1925 en 1940 tot een belangrijke kunststroming. BBC 1, 23.35-0.25u.

Neu im Kino. Filmtips met vandaag o.m. aandacht voor Zodiac - Die Spur des Killers (Zodiac) een film uit 2007 van regisseur David Fincher, gebaseerd op het leven van een seriemoordenaar die in de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw in San Francisco actief was. ZDF, 0.30-0.35u.