Serie Warhol te koop voor ruim 23 miljoen euro

Amsterdam, 29 mei. Een volledige set portretten onder de titel Athletes wordt te koop aangeboden door de Londense kunstdealer Martin Summers Fine Art voor 23,5 miljoen euro. De tien portretten van belangrijke sportsmannen en -vrouwen werden in de jaren zeventig door Warhol gemaakt op verzoek van de Amerikaanse kunstverzamelaar Richard Weisman. Destijds maakte Warhol acht sets voor 672.000 euro. Weisman, oprichter van het gelijknamige museum in Californië, maakte deel uit van Warhols Factory. Het project was bedoeld om de kunst- en sportwereld samen te brengen. Weisman koos voor de serie een aantal sporthelden afkomstig uit zijn eigen vriendenkring onder wie de bokser Muhammad Ali, basketbalspeler Kareem Abdul-Jabbar en American football-ster O.J. Simpson.