Sedoc nomineert zich voor Olympische Spelen

Hordenloper Gregory Sedoc heeft zaterdag bij de FBK Games in Hengelo de limiet gelopen voor de wereldkampioenschappen in Osaka (eind augustus) en een nominatie afgedwongen voor de Olympische Spelen van volgend jaar in Peking. De Europese indoorkampioen werd op de 110 meter horden tweede achter de Amerikaan Ryan Wilson (13,33) in een tijd van 13,37 seconden, wat een aanzienlijke verbetering van zijn persoonlijk record (13,51) betekende.

Sedoc reageerde uitgelaten op zijn prestatie, omdat hij die explosie zo vroeg in het baanseizoen niet had verwacht. De snelle tijd zag Sedoc bovendien als de juistheid van zijn keus voor het trainersduo Uli Knapp uit Duitsland en Marita van Zwol van de Amsterdamse club AAC. Na jaren met de beste hordenlopers van Nederland in groepsverband te hebben getraind bij Ineke Bonsen in Amsterdam, ervaart de atleet zijn switch als een welkome impuls voor zijn loopbaan. Sedoc: „Na mijn Europese indoortitel vond ik het nog te vroeg om het succes toe te schrijven aan mijn nieuwe trainers, maar nu durf ik te stellen dat het daaraan ligt.”

Het grote verschil tussen Bonsen en het duo Knapp/Van Zwol is volgens Sedoc dat hij meer rust krijgt en de schema’s geheel op hem zijn toegesneden. Bij Bonsen, die vorig jaar zelf is gestopt, waren de trainingen op de groep afgestemd. „Het voelt alsof ik van het vwo naar de universiteit ben overgestapt. Ik wil geen trap nageven, maar mijn techniek is verbeterd. En dat scheelt per horde honderdsten van een seconde. En zie waartoe dat leidt. Nu ik 13,37 heb gelopen, hoop ik een volgende stap te maken.”

Dat zou deelname aan een Golden-Leaguewedstrijd kunnen zijn, waar Sedoc geen trek in had, omdat hij niet als baanvulling wilde fungeren. Maar die houding is aan het veranderen. „Met deze tijd kan ik niet langer over de schutting blijven kijken”, zei Sedoc met nieuwe realiteitszin.

Bram Som liep in Hengelo zonder specifieke 800-metertraining een tijd van 1.45,61, waarmee hij de B-limiet liep voor de WK in Osaka. In de race werd Som vierde. Rutger Smith won het kogelstoten met 20,85 meter.

Op de 100 meter gaf de Antilliaan Churandy Martina zijn visitekaartje af. Zijn roem was hem vooruit gesneld met een verbetering van het Nederlandse record (10,10), maar zaterdag startte hij voor het eerst in Hengelo. En Martina won in 10,14. Hij zag het als een opmaat voor een seizoen waarin de sprinter onder de tien seconden wil lopen en een medaille wil winnen bij de WK in Osaka.

    • Henk Stouwdam