Sedoc: nominatie Peking

Hordenloper Gregory Sedoc heeft bij de FBK Games in Hengelo de limiet gelopen voor de wereldkampioenschappen in Osaka (eind augustus) en een nominatie afgedwongen voor de Olympische Spelen in Peking. De Europese indoorkampioen werd zaterdag op de 110 meter horden tweede achter de Amerikaan Ryan Wilson (13,33) in een tijd van 13,37 seconden, wat een aanzienlijke verbetering van zijn persoonlijk record (13,51) betekende.

Sedoc reageerde uitgelaten op zijn prestatie, omdat hij die explosie zo vroeg in het baanseizoen niet had verwacht. Zijn snelle tijd vormde voor Sedoc het gelijk van zijn keus voor het trainersduo Uli Knapp uit Duitsland en Marita van Zwol van de Amsterdamse club AAC. Na jaren met de beste hordenlopers van Nederland te hebben getraind bij Ineke Bonsen in Amsterdam, ervaart de atleet zijn switch als een welkome impuls voor zijn loopbaan. Sedoc: „Na mijn Europese indoortitel vond ik het nog te vroeg om het succes toe te schrijven aan mijn nieuwe trainers, maar nu durf ik te stellen dat het daaraan ligt.”

Het grote verschil tussen Bonsen en het duo Knapp/Van Zwol is volgens Sedoc dat hij meer rust krijgt en de schema’s geheel op hem zijn toegesneden. Bij Bonsen, die vorig jaar zelf is gestopt, waren de trainingen op de groep afgestemd. „Het voelt alsof ik van het vwo naar de universiteit ben overgestapt. Ik wil geen trap nageven, maar mijn techniek is sterk verbeterd. En dat scheelt per horde honderdsten van een seconde. Nu ik 13,37 heb gelopen, hoop ik een volgende stap te maken.”

Dat zou deelname aan een Golden-Leaguewedstrijd kunnen zijn, waar Sedoc weinig voor voelde, omdat hij niet als baanvulling wilde fungeren. Maar die houding is aan het veranderen. „Met deze tijd, kan ik niet langer over de schutting blijven kijken”, zei Sedoc met nieuwe realiteitszin.

Bram Som liep in Hengelo zonder specifieke 800-metertraining een tijd van 1.45,61, waarmee hij de B-limiet liep voor de Wereldkampioenschappen in Osaka. In de race werd Som vierde. Rutger Smith won het kogelstoten met 20,85 meter.