RKC moet in eredivisie plaatsmaken voor VVV

VVV-Venlo 3 RKC 0

Ruststand 2-0. 4. Van Kouwen 1-0, 28. Kantelberg 2-0, 88. Derksen 3-0. Scheidsrechter: Wegereef. Toeschouwers: 6.000.

RKC Waalwijk heeft zondag na achttien jaar afscheid genomen van de eredivisie. De ploeg van trainer Mark Wotte degradeerde na een 3-0 nederlaag tegen VVV-Venlo in de derde finalewedstrijd van de play-offs. De beslissingswedstrijd was noodzakelijk, nadat RKC eerder in Venlo verloor (2-0), maar de tweede wedstrijd in Waalwijk had gewonnen (1-0).

Uiteindelijk mislukte de missie van RKC-trainer Wotte dan toch. Hij slaagde er niet de ploeg te handhaven die in de laatste acht jaar nooit lager eindigde dan de twaalfde plaats. Wotte werd in de winterstop aangesteld als vervanger van de slecht presterende coach Adrie Koster. RKC stond destijds op de laatste plaats, en hoopte met het aantrekken van Wotte op een schokeffect.

Wotte, die op dat moment in Egypte trainer was van FC Ismailia, tekende een contract voor tweeënhalf jaar en bedong dat hij extra aankopen mocht doen. De coach haalde doelman Erwin Lemmens (Olympiakos), verdediger Jan Vertonghen (Ajax), middenvelder Anthony Obodai (Sparta) en aanvallers Tarik Sektioui (FC Porto) en Benjamin de Ceulaer (Feyenoord) naar Waalwijk.

Ondanks versterkingen eindigde RKC als zestiende, waardoor de club werd veroordeeld tot de play-offs. Daarin moest de ploeg eerst afrekenen met eerstedivisieclub FC Dordrecht, een barrage die bijna verkeerd afliep. De eerste wedstrijd in Dordrecht leverde een 2-0 nederlaag op, terwijl RKC in Waalwijk met dezelfde cijfers won. In de derde wedstrijd, in Dordrecht, behaalde RKC een 3-0 zege.

In die duels maakten sommige spelers van RKC een ongedisciplineerde indruk. In Venlo kregen Sektioui en Ricky van den Bergh het op het veld met elkaar aan de stok. Sektioui solliciteerde nadrukkelijk naar een gele kaart, waarna Van den Bergh hem hardhandig terechtwees. Na afloop van het duel werden de RKC’ers bij thuiskomst in Waalwijk door woedende supporters opgewacht. Sektioui (‘Ik heb schijt aan jullie’) wekte de toorn van de aanhangers op met enkele gepeperde uitspraken. Het hele voorval werd door een RKC-aanhanger gefilmd, en geplaatst op diverse populaire jongerensites. Daardoor werd Sektioui, die op het veld een ongeïnspireerde indruk maakte, snel gebeten hond in Waalwijk.

Maar niet alleen Sektioui stelde in de finaleduels tegen VVV teleur. Vrijwel geen enkele RKC’er leek met hart en ziel voor de club te voetballen, terwijl ook de druk enkele voetballers verlamde. Hoewel RKC behoorlijk speelde in het tweede finaleduel met VVV, was het over drie wedstrijden gezien toch logisch dat het team zich niet kon handhaven op het hoogste niveau.

De degradatie heeft grote financiële consequenties voor RKC. De begroting van 7,6 miljoen euro gaat naar beneden, mede ook omdat enkele grote sponsors afhaken. De contracten van de meeste spelers lopen door. Maar de salarissen gaan naar beneden. Ook het inkomen van trainer Wotte wordt minder, zo liet RKC-directeur Henry van der Vegt vorige week al blijken in diverse media.

Volgens Van der Vegt moet RKC binnen één jaar promoveren, omdat de belangrijkste geldschieters geen genoegen zullen nemen met een jarenlang verblijf in de eerste divisie. Een nadeel voor RKC is het betrekkelijk kleine achterland met weinig potentiële supporters, terwijl de financiële mogelijkheden toch al beperkt zijn. Ter illustratie: de gemeente Waalwijk telt slechts 45.000 inwoners, RKC trekt gemiddeld zo’n 5.500 toeschouwers per thuisduel.

Hoe anders is de situatie bij VVV-Venlo. Die club promoveert voor het eerst sinds 1993 weer naar de eredivisie. De dertiende deelname aan de nacompetitie (een Nederlands record) leverde eindelijk het gewenste resultaat op. De Venlose club bouwde de afgelopen seizoenen een goede reputatie op. VVV eindigde de laatste jaren als respectievelijk derde, tweede en tweede in de eerste divisie. De begroting, die dit seizoen zo’n vier miljoen euro bedroeg, stijgt door de promotie naar ongeveer zeven miljoen euro.

VVV heeft met doelman Kevin Begois (Roda JC), de verdedigers Peter Reekers (Heracles Almelo) en Mike Mampuya (Lierse SK) en aanvaller Sandro Calabro (Helmond Sport) al vier versterkingen voor het komende seizoen binnengehaald. Volgens trainer André Wetzel komen er daar nog minstens vier spelers bij. De club streeft naar een stabiele positie in de eredivisie, en wordt daarin gesteund door de gemeente Venlo.

Burgemeester Hubert Bruls van Venlo kondigde direct na de promotie aan vaart te willen maken met de bouw van een nieuw stadion. Het huidige stadion De Koel is volgens Bruls te klein, en voldoet niet aan de moderne veiligheidseisen. Een nieuw, multifunctioneel complex dat Bruls voor ogen heeft, zou een capaciteit van 15.000 zitplaatsen moeten krijgen. De begroting van VVV zou in dat geval stijgen naar twaalf miljoen euro, het budget van een doorsnee middenmoter in de eredivisie.