retour den haag-brussel

Frans Weisglas: relatief goedkoop Foto Roel Rozenburg DENHAAG:JAN2002 VVD_kamerlid Frans Weisglas FOTO TWEEDE CAMERA Tweede Camera

Voorzitter te koop

Congresgangers zullen binnenkort op hun taalgebruik moeten letten. Voormalig voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal, Frans Weisglas (die volgens onbevestigde berichten volgend jaar ambassadeur in Bern wordt) is sinds kort in te huren als dagvoorzitter. Via speakersacademy.nl is de voormalig Kamervoorzitter ‘te koop’. Onder zijn naam en foto prijkt de wervende tekst: Voormalig voorzitter Tweede Kamer. Ambitie: „Kwetsen is niet nodig. Je kunt ook scherp zijn in nette bewoordingen!”

Een dagje Weisglas kost tussen de 3.500 en de 5.000 euro. In Speakers Academy-taal: € € € (drie eurotekentjes). Met die prijsstelling begeeft Weisglas zich in het gezelschap van mensen als Roelf de Boer (oud-LPF-minister voor Verkeer), voormalig media-staatssecretaris Medy van der Laan (D66), tv-presentator Prem Radhakishun en ex-Oranje-keeper Hans van Breukelen.

Daarmee is hij ‘duurder’ dan bijvoorbeeld ex-D66-fractievoorzitter Lousewies van der Laan, oud-staatssecretaris Annette Nijs (VVD) en SER-voorlichter Hans Prakke (kosten tussen de 2.000 en 3.500 euro). Toch is Weisglas met zijn drie €-tjes een bescheiden middenmoter: andere VVD-coryfeeën als Hans Wiegel, Pieter Winsemius en Erica Terpstra doen met gemak het dubbele.

Weisglas heeft dus de ambitie om het parlementair taalgebruik ook op congressen en discussieavonden te introduceren. Als de Kamer te rumoerig werd en Weisglas had geen zin om verbaal in te grijpen, wreef hij met zijn trouwring over de microfoon. Dat veroorzaakte een oorverdovend gekraak in de zaal van de Tweede Kamer, waarop over het algemeen de bilateraaltjes direct gestaakt werden. Eens kijken of hem dat ook lukt in de ‘echte’ wereld. (EK)

Snipers bij de VVD

Onder liberalen blijft de guerrilla tussen Ruttianen en Ritanezen voortwoekeren. Afgelopen zondag was het slagveld verplaatst naar het tv-programma Buitenhof. Robin Linschoten, partijprominent, zei: „Het allerslechtste wat de VVD kan gebeuren is als de partijleider achtervolgd wordt door een sluipmoordenaar.”

Waarop Ed Sinke, vorig jaar campagneleider voor Verdonk, terugsloeg met een sneer over Rutte: „Je laat de partij toch niet over aan een stagiair.”

De ideologische tegenstellingen in de boezem van de VVD werden aangescherpt door de Groningse hoogleraar geschiedenis Frank Ankersmit die zijn partij een neoliberale koers verweet waarbij alle betrekkingen tussen burgers en overheid ‘vereconomiseerd’ worden. Volgens hem moet de VVD af van de „politieke metafysica” dat de markt voor ieder probleem de juiste oplossing biedt.

Linschoten bepleitte dat de VVD voor minder overheidsbemoeienis moet zijn. Liberalen moeten uitgaan van vertrouwen, niet van wantrouwen. „Halveer de Algemene Rekenkamer”, stelde Linschoten voor. Ook nam hij het op voor Rutte ten aanzien van de recente rechterlijke uitspraak dat deze als staatssecretaris van Sociale Zaken gediscrimineerd had jegens Somaliërs die van bijstandsfraude werden verdacht. „Ik had in zijn situatie precies hetzelfde gedaan.”

Voor Sinke bewees dit voorbeeld dat de liberalen de mensenrechten van mensen verwaarlozen. Discriminatie, homorechten, rechten op abortus en euthanasie moeten centraal staan nu de VVD oppositie voert tegen de „rood-gereformeerde coalitie”.

Met oeverloze discussies gaat de VVD de oorlog niet winnen, waarschuwde Linschoten. Als de VVD terug wil naar een centrale positie in het centrum van de macht moet de leiderschapskwestie opgelost worden en Rutte tijd krijgen zich als leider te bewijzen. De verliezer van de interne verkiezingsstrijd om het leiderschap had moeten opstappen en een paar jaar in de coulissen moeten verdwijnen. (RJ)

Bijdragen Roel Janssen, Egbert Kalse.