Poolse overheid verdenkt Teletubbies

De Poolse autoriteiten gaan onderzoeken of de populaire Britse kinderserie Teletubbies aanzet tot homoseksualiteit. Volgens de woordvoerster van een overheidsorganisatie die toeziet op de rechten van kinderen, Ewa Sowinska, moet vooral worden onderzocht of Tinky Winky, een paarse Teletubby met een driehoekige antenne op zijn hoofd, homoseksueel is. Volgens Sowinska is de driehoek een homosymbool. Bovendien loopt Tinky Winky rond met een handtasje. „Ik realiseerde me in het begin niet dat Tinky Winky een jongen is”, aldus Sowinska in een vraaggesprek met een Pools blad.

Sowinska wil dat psychologen naar de serie kijken en antwoord geven op de vraag of de serie wel thuis hoort op de televisie.

Het nieuws heeft de Poolse televisiekijker niet geschokt. Een Pools radiostation vroeg zijn luisteraars om hun mening over ‘verdachte’ televisieseries voor kinderen. Daarbij lieten sommige luisteraars weten dat Winnie the Pooh alleen maar mannelijke vriendjes heeft.

Polen is onder het huidige moreel-conservatieve bewind van president Lech Kaczynski en premier Jaroslaw Kaczynski een campagne tegen homoseksualiteit begonnen. De minister van Onderwijs kondigde onlangs plannen aan om leerkrachten te ontslaan die homoseksualiteit op scholen „propageren”. Dit soort initiatieven heeft vorige maand geleid tot kritiek van de Europese Unie op Polen. Dat gebeurde in een resolutie waarin homofobie werd veroordeeld.

Tinky Winky heeft in het verleden al de aandacht getrokken van de onlangs overleden rechtse Amerikaanse evangelist Jerry Falwell, die Amerikaanse ouders waarschuwde dat de „subtiele beschrijvingen van homoseksualiteit het morele leven van minderen beschadigen”. (BBC)