Peretz ex-leider Arbeidspartij

Voormalig premier en oud-generaal Ehud Barak heeft gisteren de eerste verkiezingsronde in de strijd om het leiderschap van de Israëlische Arbeidspartij gewonnen tegen ex-veiligheidschef Ami Ayalon en de huidige partijleider Amir Peretz. In de aanloop naar deze verkiezingen werd al duidelijk dat de vorig jaar als partijleider gekozen Peretz zou verliezen. Peretz is minister van Defensie en wordt medeverantwoordelijk gehouden voor de Tweede Libanese Oorlog.

Woordvoerders van premier Olmert zeggen zich niet ongerust te maken over de vraag of Barak of Ayalon, die in een tweede ronde op 12 juni de strijd zullen beslissen, de regering ten val zal brengen. Barak en Ayalon hebben allebei gezegd dat zij de Arbeidspartij uit de huidige coalitie willen terugtrekken zolang Kadimaleider Olmert premier is. Maar een meerderheid van de huidige Arbeidspartijministers en de Knessetfractie voelt daar weinig voor. Barak en Ayalon hebben ook hun belangstelling en geschiktheid voor het ministerie van Defensie kenbaar gemaakt.

Barak haalde 36 procent van de stemmen, Ayalon 31 procent en Peretz 20 procent. Verwacht wordt dat Ayalon met Peretz een alliantie zal sluiten om te voorkomen dat Barak, premier van maart 1999 tot maart 2001, zijn politieke comeback maakt. Barak werd in 2001 in de verkiezingen verslagen door toenmalig Likudleider Sharon.

Grote verschillen tussen Barak en Ayalon zijn er niet als het om een regeling met de Palestijnen gaat. Beiden zijn voorstander van een Palestijnse staat op een deel van de bezette Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook en voor teruggave van de geannexeerde Hoogvlakte van Golan in het kader van een vredesverdrag met Syrië.

Bij de Palestijnse Qassambeschietingen op het Israëlische Sderot viel zaterdag weer een dode. In antwoord op de beschietingen jaagt het Israëlische leger in de Gazastrook op Hamasmilitanten. In Palestijnse steden op de Westelijke Jordaanoever worden dagelijks arrestaties verricht. Inmiddels zijn ook vrijwel alle Hamasburgemeesters en (oud)-ministers gevangen. Hamaspremier Haniyeh is ondergedoken. Israël houdt Haniyeh direct of indirect verantwoordelijk voor de beschietingen.