Meer zenders Venezuela aangepakt

Na de omstreden sluiting zondag van Radio Caracas Televisión (RCTV), heeft de Venezolaanse regering gisteren de aanval geopend op twee andere tv-zenders. Minister Willian Lara van Communicatie zei dat de kabelzender Globovisión en de Spaanstalige editie van nieuwsstation CNN aangeklaagd zullen worden.

Globovisión zou hebben opgeroepen tot moord op president Chávez. De zender zond beelden uit van de aanslag op paus Johannes Paulus II begeleid door een liedje met de tekst ‘Hier houdt het niet op’. Globovisión is na het sluiten van RCTV de enig overgebleven zender die kritisch is over Chávez, maar met een kleiner bereik.

CNN zou smaad hebben gepleegd door Chávez te tonen naast een Al-Qaeda-lid. CNN zei in een reactie dat dit onopzettelijk gebeurde en dat in montages „niet gerelateerde nieuwsverhalen net als in kranten of op websites soms naast elkaar komen te staan”.

Zondag verliep RCTV’s concessie, welke de regering niet verlengde opdat de zender plaats kon maken voor het ‘educatieve’ publieke kanaal TVes. Dat begon even na twaalven met uitzenden: naast regeringspropaganda ook cultuur, sport, speelfilms en series.

Het hele pinksterweekeinde vonden protesten plaats tegen de sluiting. De oproerpolitie zette traangas, plastic kogels en waterkanonnen in. Regeringsaanhangers die de straat op gingen, werden ongemoeid gelaten.

Vrijdag werd ook bekend dat de concessie van Venevisión met vijf jaar is verlengd. Voorheen was deze zender kritisch over de regering. In 2004 sloten de eigenaar en Chávez een pact, waarna de kritiek verstomde. Dit weekeinde berichtte het niet over de protesten tegen RCTV’s sluiting. (AFP, AP)