Madurodam en Europa

Van Raak: Madurodam-denker?

In de folder van ‘Happy Nation of Chaos’, een debatavond in de Amsterdamse Stadsschouwburg, stond dat links Nederland „diep verdeeld” was over Europa. Was de groeiende behoefte aan gemeenschapszin te combineren met „een open blik over de grenzen”? Tijdens het debat zelf, afgelopen vrijdag, bleek dat links Amsterdam helemaal niet diep verdeeld was. Het publiek was vóór Europa, en vooral: tégen de SP.

GroenLinks-Europarlementariër Joost Lagendijk en socioloog Dick Pels (‘kennismakingslid’ van GroenLinks) zaten samen op een bank, schuin tegenover Tweede Kamerlid Ronald van Raak (SP). Uit een peiling onder het publiek bleek dat bijna alle aanwezigen in 2005 voor de Europese Grondwet hadden gestemd. Van Raak probeerde eerst nog om één van hen te zijn. Hij was níet provinciaals, hij woonde in het centrum van Amsterdam. Zijn partij was alleen maar tegen het liberale, marktgerichte Europa van de Grondwet.

Volgens Pels was er „veel uitwisseling” geweest van kiezers tussen de SP en de PVV van Wilders. Wilders had met senator Tiny Kox (SP) een biertje gedronken op de overwinning (nee tegen de Grondwet) en SP-fractievoorzitter Marijnissen was een „populist” omdat hij zei dat „het volk” tegen de Grondwet was. Volgens Lagendijk had de SP geen visie op Europa. De SP was er alleen maar tegen.

Van Raak ging ontspannen zitten: onderuit gezakt, been onder zijn billen. Hij zei nu dat Amsterdam-Centrum „de kleinste provincie” was van Nederland. Als je een andere visie had, had je niet meteen géén visie. Zijn voorbeeld – dat er geen Europese minister van Buitenlandse Zaken zou moeten komen omdat Europa in buitenlandse politiek altijd verdeeld was en Nederland daarover dan niks te zeggen had – was volgens Pels ‘Madurodam-denken’. De zaal vond het geweldig. Van Raak bleef keurig. „Als mensen het niet met jou eens zijn”, zei hij tegen Pels, „ga jij denigrerend doen.”

Petra de Koning

    • Petra de Koning