Lichtpuntje voor Bekele na mentale crisis

Kenenisa Bekele bevond zich na de WK veldlopen in een (vorm)crisis. Tijdelijk of structureel, dat is de grote vraag. Bij de FBK Games in Hengelo toonde de Ethiopiër weer iets van zijn grandeur.

Is het tijdperk Kenenisa Bekele voorbij of is de Ethiopische langeafstandsloper uit vorm? Volgens de Keniaanse krant Nation, die Bekele onlangs interviewde, was de atleet de laatste twee maanden wanhopig over zijn toekomst, maar zijn manager Jos Hermens ontkent een crisis. Bekele’s rentree bij de FBK Games in Hengelo, na een wedstrijdpauze van negen weken, was bemoedigend, maar niet overtuigend. Hij won zonder noemenswaardige tegenstand op een incourant nummer, de twee mijl. En in een matige tijd. Maar Bekele zag zaterdag weer lichtpuntjes.

De Keniaanse verslaggever die Bekele twee weken geleden in zijn huis in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba opzocht, mag de gemoedstoestand pathetisch hebben beschreven – ‘dat was het moment dat er een stilte in de kamer viel en Bekele bijna in tranen uitbarstte’ – hij trof wel een sportman aan die zichzelf vertwijfeld afvroeg wat er met hem aan de hand was. En ook Hermens ontkende zaterdag niet dat zijn protégé behoorlijk in de put heeft gezeten.

De oorzaak van Bekele’s problemen ligt in Mombasa, de Keniaanse kustplaats waar twee maanden geleden de wereldkampioenschappen veldlopen werden gehouden. De vijfvoudige wereldkampioen op zowel de korte als lange cross verliet in de laatste ronde verrassend de wedstrijd, omdat hij door de hitte werd bevangen en „de controle over zijn lichaam volledig was kwijtgeraakt”. Volgens Hermens had Bekele uitdrogingsverschijnselen en symptomen van een zonnesteek.

Na ‘Mombasa’ hield Bekele klachten, maar zijn grootste zorg was het ontbreken van kracht. De versnelling die hem kenmerkt, had Bekele niet meer in zijn benen. „I have no power any more”, vertelde hij in Nation. In het artikel vroeg de journalist zich openlijk af of Bekele niet was opgebrand, omdat hij in korte tijd te vaak te hard heeft gelopen.

Hermens vreesde niet voor een burn-out bij Bekele, maar wilde voor alle zekerheid dat hij zich rond de FBK Games in Nederland zou laten onderzoeken. De manager was dan ook ontstemd toen de loper zich kort voor de Grand Prix-wedstrijd afmeldde. Hij heeft zich vervolgens de blaren op de tong moeten praten om Bekele alsnog naar Nederland te laten vertrekken. En daar bleek uit onderzoek bij Ferry Hübner uit Beuningen, die zich bedient van alternatieve geneeswijzen, dat de atleet een uitzonderlijk laag energieniveau heeft en zijn milt niet optimaal functioneert. „We proberen dat met rust, in combinatie met voedingssupplementen en vitamen, weer op peil te krijgen”, aldus Hermens, die met Bekele heeft afgesproken dat hij ter voorbereiding op de WK baan in Osaka (eind augustus) maar twee wedstrijden loopt: één in juli en één in augustus.

Hermens heeft Bekele’s verblijf in Nederland aangegrepen om een indringend gesprek met hem te voeren. „En daarin ontdekte ik dat de Ehtiopische ploeg voor de WK veldlopen te hard in de hitte heeft getraind, waardoor de lopers uitgeput aan de wedstrijd zijn begonnen. Daar schrijf ik zijn klachten aan toe. Je ziet het aan de resultaten; alle Ethiopiërs hebben in Mombasa matig tot slecht gepresteerd. Daarbij komt dat Bekele nog steeds ontdaan is door de plotselinge dood van zijn vriendin Alem Techale, tweeënhalf jaar geleden. Sindsdien wordt hij belaagd door verliefde vrouwen, van wie hij niet weet of hij die kan vertrouwen. Komen ze voor hem of voor zijn geld? Dat verwart hem.”

Het antwoord op de vraag of Bekele’s vormcrisis van tijdelijke aard is, had hij zaterdagavond kunnen geven door de twee mijl in een snelle tijd te lopen. Dat gebeurde niet, want 8.13,52 is ronduit matig. Bovendien had hij weinig tegenstand en toonden zijn concurrenten wel erg veel respect voor de olympisch en meervoudige wereldkampioen. Positief voor de Ethiopiër was dat hij het tweede deel van de wedstrijd sneller liep dan het eerste deel en als vanouds de laatste tweehonderd meter kon versnellen. Maar veel meer conclusies moeten aan zijn optreden in Hengelo niet worden verbonden.

Dat vond Bekele ook, hoewel hij na afloop zichtbaar opgelucht was over de manier waarop hij won. „De tijd is niet goed, maar gelet op mijn conditie verbaast me dat niet. Ik had graag sneller gewild, maar winnen was zeer belangrijk voor me. Ik heb weer wat meer vertrouwen gekregen.”