Leider met een legitimiteitsprobleem

Vandaag is de nieuwe president van Nigeria beëdigd. Na de frauduleuze verkiezingen heeft Umaru Yar’Adua nu al een legitimiteitsprobleem.

Zes maanden geleden hadden weinig Nigerianen van Umaru Yar’Adua gehoord en nog minder van hen zouden voorspeld hebben dat hij de volgende president zou worden. De gouverneur van de noordelijke deelstaat Katsina werd uit de anonimiteit gehaald door de scheidende president Olusegun Obasanjo, die zijn invloed in de regerende Democratische Volkspartij (PDP) gebruikte om te zorgen dat Yar’Adua presidentskandidaat werd.

Tijdens de verkiezingen vorige maand stal de PDP stembussen en intimideerde kiezers om er zeker van te zijn dat Yar’Adua de nieuwe president zou worden. „De hoogste mate van corruptie in de politieke geschiedenis van ons land”, zeiden Nigeriaanse waarnemers.

„Ik twijfel er niet aan dat ik na de verkiezingen het mandaat van de Nigerianen heb”, zei Yar’Adua, die vandaag werd beëdigd. Hij zal echter hard moeten knokken om enige legitimiteit onder de bevolking te verwerven. Hiervoor zal hij afstand moeten nemen van de verguisde Obasanjo.

Yar’Adua (56) is een devote moslim en telg uit een befaamde politieke familie. Zijn vader was minister in het eerste kabinet na de onafhankelijkheid van Nigeria. Zijn oudste broer was de nummer twee in de militaire regering van Obasanjo, die van 1976 tot 1979 in Nigeria aan de macht was.

Critici vrezen dat de zachtmoedige Yar’Adua een marionet zal blijven van Obasanjo, een politieke zwaargewicht met een sterke persoonlijkheid. Want Obasanjo heeft er op het laatste moment nog voor gezorgd dat hij een machtige positie in de PDP bekleedt: voorzitter van de raad van bestuur. Zo wil hij zijn opvolger controleren. Yar’Adua’s adviseurs bezweren echter dat hij daadkrachtig en onafhankelijk is.

Ook de nierproblemen van de nieuwe president voeden speculaties dat hij te zwak is om het land te leiden. Om deze geruchten te doen verstommen daagde hij in januari zijn critici uit voor een wedstrijdje squash. Een maand later brak hij zijn verkiezingscampagne af om te worden opgenomen in een Duits ziekenhuis.

Yar’Adua was acht jaar gouverneur van Katsina, een arme, agrarische deelstaat. Zijn beleid was niet altijd succesvol. Hij heeft het wegennet verbeterd, maar slaagde er niet in om de watertekorten op te lossen. Hoewel critici zeggen dat hij lucratieve bouwcontracten heeft toegespeeld aan familieleden, is Yar’Adua als een van de weinige politici in Nigeria niet betrokken geweest bij corruptieschandalen. (AP, Reuters)