Jan Ullrich blijft zwijgen

Ook Tourwinnaar van 1997 Jan Ullrich gebruikte volgens verzorger Jef d’Hont epo.

Bondskanselier Angela Merkel roept op om de stilte rond doping te verbreken.

Waar blijft de bekentenis, of op z’n minst een verklaring van Jan Ullrich? Heeft de Tourwinnaar van 1997 net als zijn voormalige ploeggenoten bij Telekom, Bjarne Riis (Tourwinnaar 1996), Rolf Aldag, Christian Henn, Udo Bölts, Brian Holm, Bert Dietz, Erik Zabel en – zo raakte gisteren in een Zwitserse krant bekend – Mario Kummer medio jaren negentig epo gebruikt? Volgens zijn vroegere verzorger, Jef d’Hont, heeft de Duitser ook epo gebruikt. Zo meldde de Belg zaterdag aan Bild Zeitung en bevestigde hij zondag in een gecorrigeerde versie tegenover het NOS-programma Langs de Lijn.

Tegen Bild zou D’Hont gezegd hebben dat hij Ullrich één keer epo heeft ingespoten. Een dag later zei hij voor de Nederlandse radio dat Ullrich het zelf heeft gedaan. Ullrich doet er vooralsnog het zwijgen toe. Terwijl sportief en politiek Duitsland zich na de onthullingen van de afgelopen week afvraagt hoe de sport in Duitsland zich moet ontdoen van het besmette verleden en heden van doping, zei Ullrich aan de deur van zijn huis tegen een plaatselijke radioverslaggever dat het hem ‘heel goed’ gaat. „Wanneer u iets wilt, dan belt u maar’’, zei de man van wie iedereen in Duitsland intussen denkt dat hij de sport en zijn land bezoedeld heeft.

Ullrich zwijgt, mede omdat het openbaar ministerie van Bonn hem heeft aangeklaagd wegens bedrog van zijn oude werkgever Telekom. Zijn manager Wolfgang Strohband kan niet anders dan repliceren met: „Wij hebben niets te zeggen.” Intussen hebben zij wel hun advocaat ontslagen, omdat hij het tussentijds opnam voor wielrenners die te zware inspanningen moesten leveren.

Peter Becker, tussen 1987 en 2002 trainer van Ullrich, steekt zijn hand niet meer in het vuur voor zijn vroegere pupil. „Ik heb hem eens gevraagd: waarom gaat het zo goed met jou? Hij zei dat het goed zat en geen risico’s nam. Maar ik twijfel.” D’Hont neemt het voor Ullrich op. „Als alle renners puur waren geweest, had Ullrich tien keer de Tour gewonnen.”

Bondskanselier Merkel deed dit weekeinde een oproep aan de wielrenners, ploegleiders en sportartsen om de stilte te verbreken. Minister van Binnenlandse Zaken, waaronder sport valt, Schäuble wil dat wordt onderzocht of door overheidsgeld is geïnvesteerd in instellingen die in verband worden gebracht met doping. De Duitse wielerbond gaat alle mogelijke verdere betrokkenen in deze affaire oproepen tot een schriftelijke stellingname.

De universiteit van Freiburg, waartoe de ontslagen artsen Schmid en Heinrich behoorden die toegaven Telekomrenners te hebben gedrogeerd, heeft een tiental artsen die betrokken was bij topsport geschorst. Daardoor hebben 1.500 Duitse topsporters (wielrenners, atleten, skiërs) nu even geen medische begeleiding.

Zaterdag gaf arts Georg Huber toe dat hij tussen 1980 en 1990 olympische wielrenners testosteron toediende. Huber is lid van het Duitse antidopingcommissie, begeleider van het Duitse skiteam en het nationale team voor gehandicapten. De Duitse Olympische Sportbond heeft alle sportartsen, fysiotherapeuten en trainers die zijn betrokken bij de voorbereiding op de Spelen van Peking (2008) ter verantwoording geroepen.