Internet Voorkeur

Busje komt zo. In één ruk naar huis rijden over de Duitse Autobahn? Vergeet het maar. De verbouwde bus van Hans Beerekamp en Janine Prins kan die snelheden niet halen. Maar de achterafweggetjes leiden tot een etnisch-cultureel walhalla: een festival én een processie van de Sorbische gemeenschap in Duitsland: „Ze komen oorspronkelijk uit Servië en spreken Sorbisch, een taal die tussen Pools, Tsjechisch en Slowaaks inhangt. Er is een dagblad in het Sorbisch en de taal wordt op verschillende lagere en middelbare scholen onderwezen. Deutschland, Brandenburg, Burg: Unverheiratete Paare in sorbischer Tracht feiern Zapust, den Beginn der sorbischen Fastnacht - 28.01.2006 ullstein - ddp

Busje komt zo. In één ruk naar huis rijden over de Duitse Autobahn? Vergeet het maar. De verbouwde bus van Hans Beerekamp en Janine Prins kan die snelheden niet halen. Maar de achterafweggetjes leiden tot een etnisch-cultureel walhalla: een festival én een processie van de Sorbische gemeenschap in Duitsland: „Ze komen oorspronkelijk uit Servië en spreken Sorbisch, een taal die tussen Pools, Tsjechisch en Slowaaks inhangt. Er is een dagblad in het Sorbisch en de taal wordt op verschillende lagere en middelbare scholen onderwezen. Deze informatie is in boekjes en op internet te vinden. We verwachtten hier en daar een toeristisch dorpje met veel Sorbische klederdrachtpopjes en souvenirs, en verder zou het wel museumwerk worden. Het liep anders.” Eenmaal onderweg stuitten ze onmiddellijk op een ouderwets Sorbische Pinksterviering:

„Meisjes in klederdracht droegen de heilige maagd, daarachter liepen mannen en vrouwen gescheiden, hymnen zingend in het Sorbisch uit dikke boeken. Het beeld hield het midden tussen Bergmans film ‘De avondmaalsgasten’ en een Limburgse dorpsprocessie. Vooral de combinatie van een Slavische taal met protestantse en roomse religieuze elementen maakte ons nogal opgewonden.”

www.nrc.nl/ee