Hockeyers B’daal falen in toernooi om EC 1

Na het laatste fluitsignaal van het seizoen liet coach Michel van den Heuvel zijn tranen de vrije loop. Zijn hockeyers hadden zojuist de Engelse kampioen Reading verslagen met 6-2, maar de wedstrijd om de derde plaats telde eigenlijk niet meer voor Bloemendaal, dat het laatste toernooi om de Europa Cup 1 oude stijl, voor eigen publiek, zo graag had willen winnen.

Het drama had zich een dag eerder afgespeeld, zondagmiddag, toen Bloemendaal zich in de poulewedstrijd tegen het Spaanse Terrassa tot exact zeven seconden voor tijd verzekerd wist van een finaleplaats. Totdat spits Santi Freixa, die volgend jaar voor Amsterdam speelt, de Spanjaarden alsnog aan een 3-2 zege hielp. Een remise was genoeg geweest voor Bloemendaal, dat dankzij een 9-0 overwinning op St. Germain een beter doelsaldo had dan Terrassa.

„Je ziet dat mijn ploeg het beste is, en dat we het niet hebben kunnen waarmaken op het juiste moment. Dat doet verschrikkelijk veel pijn”, zei Van den Heuvel.

De Europa Cup 1 had de tweede hoofdprijs moeten worden nadat de ploeg van Van den Heuvel vorige week het landskampioenschap behaalde. Maar de laatste editie voor het ingaan van de Euro League werd verrassend gewonnen door de Duitse Crefelder Hockey und Tennis Club, dat Terrassa in de finale versloeg (1-0).

Bloemendaal verloor het hele seizoen slechts twee keer. Eén keer gebeurde dat in de reguliere competitie, tegen Den Bosch, maar toen was Bloemendaal al verzekerd van een plek in de play-offs. Bij de tweede nederlaag realiseerde Van den Heuvel zich dat een einde was gekomen aan een seizoen waarin hij de leiding had over een unieke selectie hockeyers. „Dat speelt absoluut mee bij mijn teleurstelling. Dit is een groep die je misschien nooit meer bij elkaar krijgt. Niet alleen nemen we afscheid van een paar fantastische hockeyers, maar Tibor Weissenborn en de Zeller-broers zijn moordgozers, die ga je missen.”

Het Duitse trio was vaak toonaangevend, met name de inbreng van de vertrekkende spits Christopher Zeller, die meer dan vijftig doelpunten maakte, en gisteren werd gehuldigd als topscorer en beste speler van de hoofdklasse.

Waar Bloemendaal faalde, slaagden de hockeyvrouwen van Den Bosch. In Azerbajdzjan won de ploeg voor de achtste keer op rij de Europa Cup voor landskampioenen. De ploeg van trainer Herman Kruis, die ook al tien jaar achter elkaar kampioen van Nederland werd, versloeg in de finale in het bloedhete Baku de kampioen van Engeland, Leicester, moeizaam met 2-1.