Gouden Palm voor Roemeens abortusdrama

De kwaliteit van de films in de hoofdcompetitie van het filmfestival in Cannes was dit jaar ongekend hoog. De jury deelde aan maar liefst negen films prijzen uit.

De Roemeense regisseur Cristian Mungiu heeft gisteravond in Cannes de Palme d’or gekregen voor zijn film 4 luni, 3 saptamini si 2 zile (4 maanden, 3 weken en 2 dagen). De jury, onder leiding van de Britse regisseur Stephen Frears, gaf de voorkeur aan het sobere abortusdrama boven de 21 andere films uit de hoofdcompetitie.

Mungiu (39) zei in zijn dankwoord in het festivalpaleis dat hij hoopte dat de Gouden Palm voor zijn film een aanmoediging zou zijn voor „kleine filmers in kleine filmlanden”. 4 luni, 3 saptamini si 2 zile is voor 600.000 euro gemaakt. De Grand Prix, de ‘tweede prijs’, ging naar Mogari no mori (Het woud Mogari) van de Japanse Naomi Kawase.

De kwaliteit van de hoofdcompetitie werd algemeen ervaren als hoog in deze zestigste editie. De jury moet dat ook hebben gevonden, want die deelde aan maar liefst negen films prijzen uit. Daarbij viel gisteren wel op dat No Country for Old Men van Joel en Ethan Coen, een van de favorieten onder de critici, in geen enkele categorie werd gelauwerd. Ook Quentin Tarantino moest zonder prijzen voor zijn Death Proof terug naar de Verenigde Staten. Over de Roemeense winnaar was volgens jurylid en schrijver Orhan Pamuk weinig discussie geweest.

De Amerikaan Julian Schnabel kreeg de prijs voor de beste regie, voor zijn Franstalige Le scaphandre et le papillon. De acteursprijzen gingen naar de Rus Konstantin Lavronenko in Izgnanie (De verbanning) van Andrei Zvjagintsev en naar de Koreaanse Jeon Do-yeon in Secret Sunshine van Lee Chang-dong. Het beste scenario was volgens de jury van Fatih Akin voor Auf der anderen Seite. Juryprijzen, de extraatjes die de jury van de hoofdcompetitie mag uitdelen, gingen naar de animatiefilm Persepolis, van (en over) Marjane Satrapi en Vincent Paronnaud en naar Stellet Licht van de Mexicaan Carlos Reygadas, mede geproduceerd door het Nederlandse Motel Films.

De winnende film van Cristian Mungiu kreeg nog twee andere prijzen in Cannes. De internationale filmcritici, verenigd in de Fipresci, vonden zijn film ook de beste van de hoofdcompetitie, net als een jury die in het bijzonder let op films die geschikt zijn voor educatie van jongeren. Een andere Roemeense film, California Dreamin’ van Cristian Nemescu, kreeg de prijs Un certain regard. De regisseur kwam vorig jaar om het leven bij een auto-ongeluk. De film werd in Cannes vertoond in de staat waarin hij hem zelf had achtergelaten.

Edgar Keret en Shira Geffen kregen de Camera d’or voor Meduzot (Kwallen), die in de sectie Semaine de la critique werd vertoond. De jury van de Camera d’or had een eervolle vermelding over voor Control, de Britse productie van de Nederlandse fotograaf Anton Corbijn, die hiermee zijn totaal aantal prijzen in Cannes op drie bracht. Eerder kreeg hij al een prijs van een netwerk van Europese bioscopen en de Prix Regards Jeunes, voor de beste eerste of tweede film in de Quinzaine des réalisateurs.

Op de laatste avond van het reguliere programma ging in Cannes nog de veelbesproken documentaire Rebellion. The Litvinenko Case in première. De film, met en over de door radioactief polonium vergiftigde voormalige Russische spion Aleksandr Litvinenko, was pas op het laatste moment aan de selectie toegevoegd met het oog op de gevoelige situatie. Het openbaar ministerie in Londen had juist vorige week de voormalige Russische geheim agent Andrej Loegovoj aangeklaagd wegens moord. De film van Andrej Nekrasov bleek een moeilijk doordringbare kluwen van veel beschuldigingen en weinig feiten te zijn, gefilmd door een cameraman die bij een willekeurige regionale omroep op de vingers zou zijn getikt voor zijn gehannes, en geregisseerd door een filmmaker, Andrej Nekrasov, die zichzelf vaker in beeld bracht dan zijn onderwerp en die dan ook heel terecht op de aftiteling werd opgevoerd onder het kopje ‘protagonisten’.

Podcast van filmcritici, onder wie Bas Blokker, is te vinden op www.nrc.nl/cannes2007. Hier is ook een interview te lezen met Gouden Palm-winnaar Christian Mungiu.