Geen voetbalduels meer boven 2.500 meter

Voetbalwedstrijden mogen voortaan niet meer worden gespeeld in stadions die hoger liggen dan 2.500 meter boven de zeespiegel. Dit heeft voorzitter Sepp Blatter van de internationale voetbalfederatie (FIFA) zondag gezegd.

Enkele landen organiseren geregeld interlands op grote hoogte. Bolivia is hiervan een voorbeeld. De tegenstanders, niet gewend aan de omstandigheden, hebben dan een groot nadeel.

Blatter zegt op medisch advies tot de maatregel te zijn gekomen. „Het is niet gezond op extreme hoogte te spelen. Bovendien is het niet fair. Vandaar. Ik weet dat niet iedereen er blij mee is, maar ingrijpen is noodzakelijk.”

Bolivia heeft de gewoonte zijn thuiswedstrijden in La Paz af te werken, dat op een hoogte van 3600 meter ligt. Het is de hoogst gelegen hoofdstad ter wereld. De Boliviaanse voetbalbond vindt de nieuwe FIFA-regel discriminatie en gaat een internationale campagne tegen het besluit organiseren.

Ook Ecuador, Colombia en Peru spelen op grote hoogte. President Evo Morales van Bolivia heeft hen opgeroepen mee te gaan naar Zwitserland om de wereldvoetbalbond op andere gedachten te brengen. (ANP)