Geen verbod op Limburgse Hells Angels

De Limburgse stichting Hells Angels Nomads is geen organisatie die structureel de openbare orde bedreigt en om die reden kan worden verboden. Dat heeft de rechtbank in Maastricht vanochtend bepaald.

Het Openbaar Ministerie had een civiele procedure aangespannen om zo’n verbod af te dwingen.

Volgens de rechter heerst er binnen de Hells Angels „een criminele cultuur” en is de stichting betrokken geweest bij de moord op drie clubleden, in 2003 in het clubhuis van de stichting in Oirsbeek. Maar er is geen structureel patroon van „werkzaamheden die in strijd zijn met de openbare orde”.

De uitspraak is in lijn met eerdere vonnissen van de rechtbanken in Leeuwarden en Amsterdam, waar het OM soortgelijke procedures voert. Justitie heeft bij zes rechtbanken soortgelijke verzoeken ingediend, tot nu toe zonder succes.

Uit de vonnissen blijkt dat de rechter tot op heden alleen in zeer uitzonderlijke gevallen overgaat tot aantasting van de in de Grondwet vastgelegde vrijheid van vereniging. In Amsterdam had het OM onder meer aangevoerd dat het voltallige bestuur van de hoofdstedelijke afdeling een strafblad had. Ook alle leden van de afdeling in Oirsbeek hebben een strafblad.

De rechtbank gaat er wel van uit dat bestuursleden van de stichting in het clubhuis aanwezig waren tijdens de moord op drie andere leden. De rechtbank noemt het ook „voldoende aannemelijk” dat er in het clubhuis 300 kilogram cocaïne uit Colombia is gedeald. Dat blijkt uit een door het OM overgelegde verklaring van een getuige tegenover de Nationale Recherche.

Maar justitie heeft de Limburgse stichting niet vervolgd voor die feiten. Ook individuele leden van de Nomads zijn niet vervolgd. Volgens het OM is dat niet gebeurd door capaciteitsgebrek bij de rechtbank in Amsterdam, waar later dit jaar een aantal leden van de Hells Angels alsnog strafrechtelijk zal worden vervolgd.

De rechtbank overwoog verder dat dertien van de vijftien leden van de afdeling in Oirsbeek weliswaar veroordeeld zijn wegens verboden wapenbezit en drugs, maar dat de wapens, munitie en drugs buiten het clubhuis zijn aangetroffen. Dat kan de stichting om die reden niet worden aangerekend, aldus het vonnis.