Film over ons land in crisis

Een fictieve troonafstand van koningin Beatrix die het land in een constitutionele crisis stort, is het onderwerp van de film Majesteit die het productiebedrijf IdtV Film volgend jaar hoopt te maken. Het verhaal speelt zich af rondom de troonrede die de koningin moest voorlezen in 2003, het jaar na het overlijden van prins Claus. „Maar het is geen historische reconstructie, zoals de Engelse film The Queen was”, zegt een woordvoerder. „Dit is heel duidelijk een fantasie van de schrijver, onder het motto: stel je voor dat...”

Een eerdere scenarioversie van Ger Beukenkamp werd twee jaar geleden wegens gebrek aan geloofwaardigheid afgewezen door het Filmfonds. De schrijver werkt nu aan een definitieve versie, die volgens IdtV „heel anders en veel persoonlijker” wordt. Als die klaar is, wordt alsnog subsidie aangevraagd bij het Filmfonds. De NPS heeft al toegezegd om mee te betalen. Peter de Baan gaat de film regisseren. Een hoofdrolspeelster is nog niet gekozen.

Beukenkamp schreef eerder de koningshuistoneelstukken Emily en Landgenoten en de tv-film De Kroon over de manier waarop Max van der Stoel de vader van Maxima weghield van haar huwelijk met Willem-Alexander. Ook is Beukenkamp de auteur van het tv-tweeluik De prins en het meisje, over de romance tussen Mabel Wisse Smit en Friso, die eind dit jaar door de VPRO wordt uitgezonden – met Halina Reijn en Fedja van Huêt in de hoofdrollen. „Maar dit is echt het allerlaatste dat ik op dit gebied schrijf”, zegt hij.