EU maant Google

Zoekmachine Google moet aan de Europese Commissie uitleggen waarom het bedrijf informatie bewaart over de zoekopdrachten van zijn gebruikers, gekoppeld aan hun internetadressen. Het Amerikaanse bedrijf kreeg daar een brief over van de functionarissen die in de 27 EU-lidstaten verantwoordelijk zijn voor privacybescherming.

De brief volgt op een Amerikaanse actie van een groep consumenten die ook aandrong om de bescherming van persoonsgegevens bij Google te onderzoeken nadat het bedrijf had voorgesteld om de adverteerderssite DoubleClick Inc over te nemen.

Privacydeskundigen zeggen dat deze brief ertoe kan leiden dat de Europese Commissie Google zal dwingen zijn bedrijfsvoering aan te passen binnen de Europese Unie, een markt die met 400 miljoen consumenten groter is dan de Verenigde Staten.