een weekeinde vol voetbal

AZ-aanvaller Danny Koevermans heeft zich afgemeld bij bondscoach Marco van Basten voor de oefentrip van het Nederlands elftal naar Azië komende week. De Schiedammer ondervindt te veel last van een liesblessure. Van Basten riep Orlando Engelaar van FC Twente op als vervanger. De selectie telt twintig spelers. Nederland speelt zaterdag in Seoul tegen Zuid-Korea en vier dagen later in Bangkok tegen Thailand.

De wereldvoetbalbond FIFA heeft vorig jaar 23 duizend dopingcontroles uitgevoerd. Dat leverde in 9 procent van de gevallen een positieve test op. Bij 7 procent daarvan ging het om steroïden, bij 2 procent om sociale drugs zoals marihuana „en andere dingen die spelers gebruiken”, aldus FIFA-voorzitter Sepp Blatter. Hij verklaarde ook dat wedstrijden op een hoogte boven 2.500 meter in de ban gaan. „Vanwege gezondheidsredenen voor de spelers.”

Derby County is terug in de Premier League. De club die in 2002 degradeerde uit de hoogste klasse in Engeland versloeg op Wembley in een play-off West Bromwich Albion met 1-0. Het duel, gevolgd door bijna 75 duizend toeschouwers, wordt beschouwd als het ‘lucratiefste’ in het voetbal. De promotie naar de Premier League is goed voor bijna 90 miljoen euro aan extra tv-, sponsor- en recettegelden. Eerder promoveerden Sunderland en Birmingham City.

De Tsjechische recordinternational Karel Poborsky heeft een punt gezet achter zijn loopbaan. De 35-jarige aanvaller speelde onder meer voor Manchester United, Benfica, Lazio Roma en Ceske Budejovice. Hij kwam 118 keer voor Tsjechië uit.

Sparta Praag veroverde dankzij een 5-0 zege op Most voor de 34ste keer de titel in Tsjechië. Vorige week won de club ook de beker. Op de laatste speeldag waren de eerste vier plaatsen op de ranglijst nog te verdelen. Titelverdediger Slovan Liberec eindigde als vierde.

Chievo Verona is op de slotdag van de Italiaanse competitie gedegradeerd door met 2-0 van concurent Catania te verliezen. Vijf clubs verkeerden nog in gevaar. Catania had sinds februari een extra handicap. Nadat een agent het leven verloor bij rellen mocht de club niet meer in eigen stadion spelen.

Juventus heeft de titel veroverd in de Italiaanse Serie B. De club uit Turijn was vorige week al zeker van promotie. Na de 2-0 zege op Mantova kan Juventus ook de eerste plaats niet meer ontgaan. Trainer Didier Deschamps vertrekt. Hij wordt in verband gebracht met het trainersschap van Olympique Lyon. Gérard Houllier stapte deze week op als coach bij de Franse kampioen.

Mede dankzij het 23ste doelpunt van topscorer Ruud van Nistelrooy won Real Madrid met 3-1 van Deportivo La Coruña. Daardoor blijft de club op koers voor de dertigste landstitel in Spanje. Real leidt met Barcelona, maar wordt bij een gelijk puntentotaal kampioen op grond van de onderlinge resultaten. In Estadio Bernabeu won Real met 2-0. De return in Camp Nou eindigde in 3-3.

Ook Barcelona won, in de 150ste wedstrijd onder Frank Rijkaard als coach. Ronaldinho maakte de enige goal tegen Getafe, maar moest met rood vertrekken na een wraakactie op David Belenguer. Barcelona gaat in beroep tegen de uitsluiting.

Club Brugge heeft een teleurstellend seizoen afgesloten met een prijs door zich zaterdag van de Belgische nationale beker te verzekeren. Een doelpunt van de Nigeriaan Manasseh Ishiaku besliste de eindstrijd. Club speelt daardoor in het UEFA-Cuptoernooi. In de competitie eindigde de club als zesde.

Celtic heeft na de Schotse landstitel ook de FA Cup gewonnen. Met Jan Vennegoor of Hesselink in de basis versloeg de kampioen het gedegradeerde Dunfermline geflatteerd met 1-0. De Kameroense verdediger Jean-Joel Perrier maakte in de 84ste minuut de enige treffer die oud ADO-doelman Dorus de Vries moest incasseren..

VfB Stuttgart slaagde er niet in een week na de landstitel ook de Duitse beker te winnen. FC Nürnberg was in de finale in Berlijn na verlenging met 3-2 te sterk. Jan Kristiansen maakte in de 109de minuut het winnende doelpunt. Stuttgart moest het vanaf de 31ste minuut doen zonder de Braziliaan Cacau, die rood kreeg voor een slaande beweging.

De Braziliaan Liédson bezorgde Sporting Lissabon de Portugese beker door in de 88ste minuut de enige treffer te maken in de finale tegen Belenenses. Het is de veertiende bekerzege van Sporting.

De Schot Garry O’Connor besliste de Russische bekerfinale. Hij zorgde ervoor dat Lokomotiv Moskou stadgenoot FC Moskou in de verlenging met 1-0 versloeg. De winst van Lokomotiv werd ook in Sint-Petersburg feestelijk begroet. Lokomotiv eindigde in 2006 als derde, waardoor het UEFA-Cupticket terechtkomt bij de nummer vier van dat seizoen: Zenith, de club van Dick Advocaat.

Dinamo Kiev veroverde voor het vierde opeenvolgende jaar de beker van Oekraïne. In de finale won de roemruchte club met 2-1 van Shakhtak Donetsk. Dinamo, dat verdediger Rodrigo kwijtraakte na zijn tweede gele kaart, kan over twee weken de dubbel veiligstellen.

Voormalig PSV-trainer Eric Gerets is ontslagen bij Galatasaray. De Turkse media meldden dat de Belg (53) de tol moet betalen voor een tegenvallend seizoen. Galatasaray kwam niet door de groepsfase van de Champions League en eindigde ‘slechts’ als derde in de competitie.