Een Tour de France met schone amateurs

Bondskanselier Angela Merkel van Duitsland heeft eind vorige week opgeroepen om de stilte rond dopinggebruik te verbreken. Een strenge, doch wat naïeve oproep van een politica die mogelijk niet beseft hoe vol de beerput is die sinds vorige week langzaam maar zeker lijkt open te gaan.

Niettemin wordt de geloofwaardigheid van de wielersport sinds de bekentenissen van de wielrenners die medio jaren negentig deel uitmaakten van de Duitse Telekomploeg, zoals Bjarne Riis en Erik Zabel, en de onthullingen van de voormalige verzorger Jef d’Hont over gebruik van epo weer eens ondermijnd. Momenteel wordt de Giro d’Italia verreden, over anderhalve maand start de Tour de France. Welke renners hebben een besmet verleden? En wat daarmee te doen?

Algehele amnestie wordt geopperd. Wat een opwinding van ongekende omvang zou het teweegbrengen wanneer alle gebruikers met naam en toenaam in de openbaarheid kwamen. Of gewoon doorgaan, zoals tot nu gebruikelijk. Doping hoort nu eenmaal bij de wielersport, zoals een kater na veel alcoholgebruik.

Renners en ploegleiders willen niet met een (besmet) verleden worden geconfronteerd. Maar wat als sponsors dreigen af te haken, omdat ze niet hun naam niet willen verbinden met fraudeurs en ongezonde sport. Zoals vorig jaar het Zwitserse Phonak nadat zijn kopman en Tourwinnaar Floyd Landis werd betrapt op doping en zoals mogelijk het Deense CSC waar oud-Tourwinnaar Riis nu manager is. Ook de oud-CSC-renners Tyler Hamilton, Ivan Basso en Michele Bartoli zijn in verband gebracht met epo. Zonder sponsors bestaat de wielersport niet.

Volgens Tourdirecteur Christian Prudhomme heeft Riis zijn ronde bezoedeld. Riis is bij hem niet langer welkom als manager van CSC, hoe ‘schoon’ zijn ploeg volgens de Deen ook is. Wat gaat de Tourdirectie doen als de komende weken (onder druk van politici als Merkel) beerput opengaat? Worden dan alle renners, ploegleiders, managers en verzorgers die de Tour in het bijzonder en de wielersport in het algemeen hebben bezoedeld, geweerd? Dat kan een spannende Tour worden. Wie rijden dan mee, amateurs? Dat wil de Tourdirectie zeker niet.

Guus van Holland

    • Guus van Holland