‘Duiveldans 2’ klinkt prachtig

Muziek- en dansvoorstelling: Duiveldansen II+III+ IV. Composities: Simeon ten Holt. Tournee: t/m 30/6. Inl : Stichting Natalis, tel. 06-42141839. www.bastiaanbrink.com

Danseres Hillary Blake Firestone laat haar bovenlichaam golven langs haar ruggengraat. Ze herhaalt continue haar soepele gecontroleerde bewegingen en wisselt die af door een fel opgetrokken schouder of een ruk aan het hoofd. Haar dans weerspiegelt knap de pianocompositie van Simeon ten Holt: een schier eindeloze herhaling van motieven. Dat minimalistische weefsel houdt hij in toom met stevige, korte en droge noten. Ten Holts pianowerk is uitgangspunt voor Duiveldansen II + III + IV, een muziek- en dansproductie die in de Grote Kerk van Breda in première ging en daarna wordt opgevoerd in de Groningse Aa-Kerk en de Oude Kerk te Amsterdam.

Op drie Soloduiveldansen maakten drie danseressen elk een eigen solo. Baumann maakte op Nr 4 een aardse dans met krachtige bewegingen. Ze zigzagt door het middelschip van de kerk, draait als een derwisj om haar as en verbindt met haar armen even hemel en aarde. Hillery Blake Firestone bakent in haar solo op Nr. 3 de vloer af met tape. In dit geometrische veld danst ze met felle bewegingen die ze goed binnen de perken houdt. Bij haar gaat het zoals in de muziek om een balans tussen emotie en beheersing. Maar omdat ze niet vasthoudt aan haar concept, verwatert haar solo. De derde soliste, Ireen Kurvers wil een spirituele zoektocht naar het licht uitbeelden. Maar haar bewegingsspel, rondom een ruimtelijke constructie komt juist erg prozaïsch over. Die naïviteit is haar vergeven, want pianist Ivo Janssen laat de dynamische Soloduiveldans Nr 2 ronduit goddelijk klinken. Alleen luisteren kan ook heel prettig zijn.

    • Isabella Lanz