Dubbele zege McLaren met een geurtje

Fernando Alonso won de Grote Prijs F1 in Monaco.

Maar zijn zege zou zijn bedisseld door McLaren, en dat is verboden. Dus volgt er een onderzoek.

Het was op het eerste gezicht een onschuldige opmerking van Lewis Hamilton, na de Grand Prix in Monaco. De jonge Brit was net als bij de vorige drie races in het wereldkampioenschap Formule 1 tweede geworden, deze keer achter zijn teamgenoot bij McLaren-Mercedes, de Spaanse wereldkampioen Fernando Alonso. Hamilton zei na de race op het stratencircuit dat teambaas Ron Dennis hem na zijn eerste pitstop op het hart had gedrukt niet te fel op leider Alonso te jagen.

Alonso was dankzij zijn pole position op de eerste plaats vertokken, Hamilton als tweede. Samen namen ze al snel voldoende voorsprong op de achtervolgers. De snelle McLarens reden na de eerste pitstops bijna het hele veld op minstens een ronde. En dan loop je liever niet het risico dat de twee leiders elkaar van de baan rijden in een duel om de zege. In Monaco is het immers bijzonder lastig om in te halen. Dus finishte Hamilton als tweede, enkele seconden achter de tweevoudig wereldkampioen. „Ik heb nu eenmaal nummer twee op mijn wagen”, verzuchtte de 22-jarige co-leider in de WK-stand gelaten. Hij deelt de leiding nu weer met Alonso.

De Britse kranten, verlangend uitkijkend naar de eerste zege van de succesvolle rookie, haalden vervolgens de grootste letters uit de kast om hun ongenoegen uit te drukken. „Hamilton moet Alonso laten winnen”, kopte de tabloid Daily Mail gisterochtend. Maar ook kwaliteitskranten als de Daily Telegraph focusten volop op de opmerking van Hamilton.

De Internationale Automobielfederatie FIA kondigde gistermiddag aan een onderzoek te beginnen. Want teamorders zijn verboden in de F1, om manipulatie van de wedstrijd te voorkomen. De FIA verbood de orders in 2002, nadat Ferraribaas Jean Todt tijdens de GP van Oostenrijk Rubens Barrichello instrueerde om Michael Schumacher voor te laten gaan. De Duitser kon de punten toen even goed gebruiken in de strijd om het wereldkampioenschap.

Ron Dennis ontkent ten stelligste dat er nu iets dergelijks aan de hand is. „Ik geef geen teamorders. Maar uiteraard heb ik wel een strategie, om het team te laten winnen. Lewis krijgt even veel kans als Fernando. Maar dat betekent niet dat ze elkaar in de vangrails moeten rijden als je samen op de eerste plaatsen kan eindigen. Als je zeker bent te winnen, mag je het wat rustiger aan doen.”

In een persbericht zegt McLaren-Mercedes zich geen zorgen te maken om het onderzoek van de FIA. „Alle beslissingen die we voor en tijdens de race hebben genomen, zijn volledig in regel met de afgesproken code”, aldus het team. En ook Dennis maakt zich helemaal geen zorgen: „Ik heb een zuiver geweten.”

Volg het laatste racenieuws op www.formule1.nl