Di Luca wankelt in bergetappe in Giro

De Italiaan Riccardo Ricco heeft zondag de vijftiende etappe van de wielerronde van Italië gewonnen. Hij kwam op Tre Cime di Lavaredo met zijn ploeggenoot Leonardo Piepoli over de finish. Danilo di Luca verloor 2 minuut en 53 seconden, maar behield de roze leiderstrui. Gisteren was er een rustdag.

De vijftiende etappe gold als een van de zwaarste ritten van deze Giro d’Italia met roemruchte cols als de Passo di San Pellegrino, de Passo di Giau en de Passo Tre Croci. Na 21 kilometer gingen al 22 coureurs in de aanval. Onder hen Ricco en Piepoli. Op de top van de Passo di Giau waren er nog vier renners in de kopgroep, onder hen Piepoli en Ricco. Op 1.20 volgde Eddy Mazzoleni. Bij de laatste beklimming leek Mazzoleni de roze trui over te nemen van Di Luca, maar hij viel terug.

Di Luca slaagde er in de klimmende slotkilometers naar Tre Cime di Lavoredo de achterstand nog aanzienlijk terug te brengen. Hij heeft in het algemeen klassement Mazzoleni nu als grote concurrent. Zaterdag in de door Stefano Garzelli gewonnen veertiende rit reed Mazzoleni ook al vooraan toen de klassementsleider het op weg naar Bergamo moeilijk had. Di Luca verloor toen 38 seconden op Mazzoleni, waarna deze zondag anderhalve minuut van zijn achterstand afsnoepte. Di Luca gaat de slotweek van de Giro in met een voorsprong van 1 minuut en 51 seconden op Mazzoleni.