De doden van Ethiopië

De doden van Ethiopië Addis Abeba. Op Martelarendag herdenken de Ethiopiërs hun landgenoten die zijn omgekomen tijdens het bewind van dictator Mengistu Haile Mariam – ‘de slager van Addis Abeba’. Foto’s van vele vermoorde burgers waren zondag te bekijken op het centrale plein van de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba. Majoor Mengistu kwam in 1974 aan de macht, na het plegen van een militaire staatsgreep waarmee hij keizer Haile Selassie verdreef. Tienduizenden Ethiopiërs kwamen om het leven tijdens de zogenaamde ‘Rode terreurcampagne’ in de periode 1978-1979, toen alle tegenstanders van het heersende communistische bewind werden onderdrukt, vervolgd en vermoord. In 1991 werd Mengistu verdreven en vluchtte hij naar Zimbabwe, waar hij tot op de dag van vandaag in ballingschap leeft. Een Ethiopische rechtbank veroordeelde Mengistu vorig jaar voor genocide, maar de Zimbabweaanse president Robert Mugabe weigert uitlevering. Foto Anita Powell, AP Photos of those killed by the Dergue Regime Ethiopia, on display at Addis Ababa's Meskel Square, Sunday, May 27, 2007. On Sunday, the Ethiopian government solemnly commemorated Martyr's Day, which falls on Monday and is the celebration of 16-year anniversary of the downfall of the Derg government and the expulsion of its leader, Maj. Mengistu Haile Mariam, now living in exile in Zimbabwe. (AP Photo/Anita Powell) Associated Press

Op Martelarendag herdenken de Ethiopiërs hun landgenoten die zijn omgekomen tijdens het bewind van dictator Mengistu Haile Mariam – ‘de slager van Addis Abeba’. Foto’s van vele vermoorde burgers waren zondag te bekijken op het centrale plein van de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba.

Majoor Mengistu kwam in 1974 aan de macht, na het plegen van een militaire staatsgreep waarmee hij keizer Haile Selassie verdreef. Tienduizenden Ethiopiërs kwamen om het leven tijdens de zogenaamde ‘Rode terreurcampagne’ in de periode 1978-1979, toen alle tegenstanders van het heersende communistische bewind werden onderdrukt, vervolgd en vermoord.

In 1991 werd Mengistu verdreven en vluchtte hij naar Zimbabwe, waar hij tot op de dag van vandaag in ballingschap leeft. Een Ethiopische rechtbank veroordeelde Mengistu vorig jaar voor genocide, maar de Zimbabweaanse president Robert Mugabe weigert uitlevering.