De doden van Ethiopië

Op Martelarendag herdenken de Ethiopiërs hun landgenoten die zijn omgekomen tijdens het bewind van dictator Mengistu Haile Mariam – ‘de slager van Addis Abeba’. Foto’s van vele vermoorde burgers waren zondag te bekijken op het centrale plein van de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba.

Majoor Mengistu kwam in 1974 aan de macht, na het plegen van een militaire staatsgreep waarmee hij keizer Haile Selassie verdreef. Tienduizenden Ethiopiërs kwamen om het leven tijdens de zogenaamde ‘Rode terreurcampagne’ in de periode 1978-1979, toen alle tegenstanders van het heersende communistische bewind werden onderdrukt, vervolgd en vermoord.

In 1991 werd Mengistu verdreven en vluchtte hij naar Zimbabwe, waar hij tot op de dag van vandaag in ballingschap leeft. Een Ethiopische rechtbank veroordeelde Mengistu vorig jaar voor genocide, maar de Zimbabweaanse president Robert Mugabe weigert uitlevering.