Dalits bekeren zich tot boeddhisme

Dalits bekeren zich tot boeddhisme Mumbai, 29 mei. Duizenden dalits (kastelozen) en stamleden lieten zich zondag in Mumbai bekeren tot het boeddhisme, in de hoop op een positie met meer waardigheid in de Indiase maatschappij. Met de massabekering eerden zij de dalit B.R. Ambedkar, die eind jaren veertig de belangrijkste auteur was van de Indiase grondwet, waarin het hindoeïstische kastensysteem officieel werd afgeschaft. Vooral op het platteland is het onderscheid naar kasten nog springlevend. Dalits vormen ongeveer eenzesde van India’s 1,1 miljard inwoners. Foto AFP Hindu dalits sit during a mass conversion to Buddhism ceremony in Mumbai, 27 May 2007. Thousands of low-caste and tribal Hindus, seeking freedom from oppression in India's heirarchy-ridden caste system, embraced Buddhism in a mass conversion. It is estimated that close to five thousand dalits - who are on the bottom rung of India's anicent caste hierarchy - would have converted to Buddhism during the simple ceremony during which the people recite hymns read out by the monks, following which they are accepted as Buddhists. AFP PHOTO/ Sajjad HUSSAIN AFP