Corrupte Japanse minister slaat de hand aan zichzelf

De Japanse minister van Landbouw en Visserij, Toshikatsu Matsuoka (62), heeft gisteren zelfmoord gepleegd. Hij hing zich op in zijn appartement in Tokio, enkele uren voordat hij zou worden gehoord door een parlementaire commissie wegens corruptie. Premier Shinzo Abe, wiens regering momenteel wordt geconfronteerd met een schandaal over vermiste pensioengelden, heeft het nu nog moeilijker gekregen in de aanloop naar verkiezingen voor het Hogerhuis, eind juni.

De schok over Matsuoka’s zelfmoord is groot. Sinds zijn benoeming in september vorig jaar was hij uitgegroeid tot een mediapersoonlijkheid, ook al was dit als symbool van de corrupte politicus. De boerenzoon Matsuoka maakte carrière binnen het Ministerie van Landbouw. In 1990 stapte hij over naar de landelijke politiek.

Als belangenvertegenwoordiger van dit ministerie en zijn rurale achterban in Zuid-Japan klom hij op binnen de Liberale Democratische Partij. Maar smeergeldschandalen en verkiezingsfraude bleven hem achtervolgen. Tegen het advies van partijgenoten in benoemde premier Abe hem vorig jaar op basis van senioriteit en campagnehulp toch tot minister. Op de dag van zijn benoeming moest Matsuoka zich echter al verontschuldigen voor het ontbreken van een grote financiële schenking in zijn boekhouding. Later bleek dat hij bijna 200.000 euro had gedeclareerd voor huur en vaste lasten van zijn kantoor, dat hij gratis ter beschikking krijgt gesteld. Ondanks zijn hardnekkige weigering om openheid van zaken te geven bleef Abe hem steunen.

De inhoud van een zestal afscheidsbrieven is nog onbekend. Waarschijnlijk deed een grote schenking van frauderende ex-collega’s van zijn ministerie hem de das om. De voormalige leider van deze groep sprong vanochtend ook de dood tegemoet.