Bankentrio biedt 71 mld op ABN Amro

Het consortium van de drie Europese banken Fortis, Royal Bank of Scotland en Santander heeft vanochtend een bod uitgebracht op ABN Amro van 71,1 miljard euro.

Dit is 11 procent hoger dan het eerder uitgebrachte bod van de Britse Barclays bank.

Het biedingsvoorstel is de eerste concrete stap van het consortium sinds het eind april een indicatief bod uitbracht. ABN Amro, dat de voorkeur geeft aan Barclays, heeft steeds gezegd de plannen van het bankentrio vaag te vinden. Vanochtend liet de bank weten het bod te bestuderen en nog geen inhoudelijke reactie te geven.

Zoals verwacht wil het consortium na het slagen van de overname ABN Amro opsplitsen. Royal Bank of Scotland, leider van het consortium, zal onder meer de divisies Europa en Noord-Amerika inlijven. Voorwaarde voor het bod is dat de uitspraak van de ondernemingskamer overeind blijft dat de Amerikaanse dochter van ABN Amro LaSalle niet mag worden verkocht zonder toestemming van de aandeelhouders. De Hoge Raad moet zich hierover uitspreken.

Het Belgisch-Nederlandse Fortis neemt de divisie Nederland over en de afdeling vermogensbeheer. Met de samenvoeging ontstaat volgens Fortis de grootste particulieren- en bedrijvenbank van de Benelux. Fortis zegt „optimaal” gebruik te willen maken van het merk ABN Amro. Of dat merk daarmee ook blijft bestaanwas vanochtend niet duidelijk.

Het bankentrio zal in de eerste 45 dagen na de overname meer onderzoek uitvoeren en dan met een gedetailleerder plan komen voor het opbreken van de bank.

De opsplitsing van ABN Amro, waar ruim 100.000 mensen werken, zal volgens het trio gepaard gaan met „enig banenverlies”. Volgens het biedingsvoorstel zullen de komende drie jaar ruim 6.400 banen in Nederland verdwijnen.

Het aangekondigde bod van 38,40 per aandeel zal voor 79 procent in contanten worden voldaan, een hoger percentage dan verwacht. De rest bestaat uit aandelen Royal Bank of Scotland. Fortis wil voor haar deel een aandelenemissie doen van 15 miljard euro. Dat is bijna 40 procent van de huidige beurswaarde van dit concern.

De koers van ABN Amro daalde vanmorgen 0,7 procent tot 35,85 euro.

Achtergrond:pagina 10

Hoofdartikel:pagina 7