Ajinomoto is vol rijp en hartig

Witte glasvezels in een zakje Wat: Ajinomoto, in een vierkant plastic zakje met een rood etiket van het merk DJC. De ajinomoto lijkt een beetje op witte glasvezels. Waar: In vrijwel iedere supermarkt. Wat moet ik ermee? Ajinomoto. De naam doet denken aan een hippe Aziatische gadget. Dat is het echter niet. Ajinomoto betekent essentie van smaak in het Japans. Het product, dat tevens de merknaam is van een grote Japanse voedselfabrikant, wordt veelal gebruikt als smaakversterker in Aziatische gerechten. Het strooisel is familie van ve-tsin, eveneens een oosterse smaakmaker. Puur heeft ajinomoto vrijwel geen smaak. In combinatie met andere ingrediënten komt de smaak beter uit. Ajinomoto is niet zuur, zout, zoet of bitter, maar umami. Een Japanse term die staat voor hartig, vol en rijp.

Wat: Ajinomoto, in een vierkant plastic zakje met een rood etiket van het merk DJC. De ajinomoto lijkt een beetje op witte glasvezels.

Waar: In vrijwel iedere supermarkt.

Wat moet ik ermee?

Ajinomoto. De naam doet denken aan een hippe Aziatische gadget. Dat is het echter niet. Ajinomoto betekent essentie van smaak in het Japans. Het product, dat tevens de merknaam is van een grote Japanse voedselfabrikant, wordt veelal gebruikt als smaakversterker in Aziatische gerechten. Het strooisel is familie van ve-tsin, eveneens een oosterse smaakmaker. Puur heeft ajinomoto vrijwel geen smaak. In combinatie met andere ingrediënten komt de smaak beter uit. Ajinomoto is niet zuur, zout, zoet of bitter, maar umami. Een Japanse term die staat voor hartig, vol en rijp.

Voor welke gerechten is ajinomoto specifiek geschikt? Zoekmachine Google geeft diverse recept waarin je het strooisel kan verwerken, bijvoorbeeld komkommer en rode ui op zuur. Er bestaan op internet ook tal van discussiefora waaruit blijkt dat het gebruik van ajinomoto omstreden is. Het product is gemaakt van mononatriumglutaminaat kortweg MSG, een stof waarvan sommige mensen beweren dat ze er hartkloppingen of hoofdpijn van krijgen. Dit leed wordt ook wel aangeduid met de term ‘Chinese restaurant-syndroom’. Het verband tussen ajinomoto en overgevoeligheid is echter nog niet aangetoond.

Renée Heidekamp

Vraag jij je in de winkel ook wel eens af: „wat moet ik ermee?” Stuur tips naar nextagenda@nrc.nl onder vermelding van ‘wat moet ik ermee’.