1 Checken

De beste patat mét maken ze volgens www.frietopia.nl bij Manneken Pis in Amsterdam. Foto Maurice Boyer Patat met foto NRC H'Blad, Maurice Boyer 020904 Boyer, Maurice

Patat proeven

www.frietopia.nl

Manneken Pis in Amsterdam maakt de lekkerste patat van Nederland. Bezoekers beoordelen de kwaliteit en kwantiteit van de hier geserveerde friet met een kleine 9. Dat levert de hoogste notering in de Hall of Fame van www.frietopia.nl, een site van studenten die bij 1.166 snackbars en cafetaria zelf de proef op de som namen. Onder aan de ranglijst bungelt Smullers in Arnhem. Alle recensies zijn per provincie bij elkaar gezet. In Gelderland zijn de meeste friettenten getest (414). De reden daarvoor is dat de frietproevers zelf uit Nijmegen komen. Naast recensies, kaartjes en statistieken verzamelt de site ook feitjes, cartoons en foto’s voor de echte ‘frietist’. Zo kom je er achter dat de Kunsthal in 2005 een fototentoonstelling wijdde aan het frietkot. En dat minister Hoogervorst in 2006 liet controleren of snackbars wel de juiste vetten gebruiken. Maar wat zou een Nederlandse patatsite zijn zonder de inhoudsmaten van alle bakjes? Laat u niet afschepen met een A7 van 250 cc, want een gemiddelde portie hoort opgediend in een A9+1: een bak van 350 cc met aangrenzend sauscompartiment. Want patat eet je mét. (HL)