‘Zo één heb Johan Cruijff ook gehad’

De Citroën SM: Franse élégance gepaard aan Italiaanse snelheid. Foto’s Jørgen Krielen Jorgen Krielen/Amsterdam, 25-05-2007/ Citro‘n SM Krielen, Jorgen

Dat het voor Peter Snoeker (46) een coup de foudre (liefde op het eerste gezicht) was toen hij de Citroën SM voor het eerst zag, was onvermijdelijk voor de man die zowel Citroën als Maserati met een Frans accent uitspreekt en graag Franse pakken draagt. „Ik hou van schoonheid waarover is nagedacht.”

Bent u francofiel of gek op oldtimers?

„Ik ben grootgebracht op de achterbank van een Citroën DS en heb zelf ook altijd Citroën gereden. In 1998 zag ik voor het eerst een Citroën SM. Het was liefde op het eerste gezicht, ik heb daarna een half jaar hartstochtelijk gezocht.”

Tot u deze Citroën SM vond?

„In een autoblad zag ik een kleine advertentie, geplaatst door de tweede eigenaar sinds 1973. Hij wilde de auto voor 27.000 euro verkopen, ik vond dat veel geld. We hebben drie maanden heen en weer gebeld, tot hij zag hoeveel de auto voor me betekende. Ik mocht hem voor 23.000 euro overnemen. Hij was in perfecte staat.”

Slechts drie eigenaren in 34 jaar tijd?

„En toevallig ken ik ook de eerste. In Abcoude kreeg ik een nieuwe buurman, een expat uit België. Hij zei, ‘ik ken jouw auto’. Het bleek dat de vader van zijn vroegere klasgenoot deze auto reed. Hij herkende die aan de blauwe lak, in die kleur zijn er in dat jaar maar 117 gespoten.”

Wat maakt deze auto verder zo bijzonder?

„Eind jaren zestig nam Citroën het noodlijdende Maserati over en dit model is daar het resultaat van: het ontwerp is van Citroën, de motor van Maserati. Met deze auto is gestreefd naar perfectie. Ontwerper Robert Opron heeft het model eerst uit een blok gips gehouwen en in de uitvoering weinig concessies gedaan. Zelfs het glas voor de koplampen is speciaal ontworpen.”

U krijgt onderweg veel opgestoken duimen?

„En ik word vaak aangesproken. ‘Zo één heb Johan Cruijff ook gehad’, zeggen ze dan. Het lastige is wel dat ik vaak word aangehouden door de politie. Laatst moest ik drie keer op één avond stoppen om de motorkap omhoog te doen en te vertellen wat de maximumsnelheid is.”

En?

„Hij rijdt één op twaalf en ik heb er laatst op een Franse snelweg 220 mee gereden. In Frankrijk zijn ze helemaal weg van deze auto. In het Parijse hotel waar ik altijd overnacht, wil ik hem het liefst in de garage zetten, maar de portiers zetten hem steevast voor de deur. Deze Citroën is daar nationaal erfgoed.”

U bent echt niet stiekem Fransman?

„Mijn pak is Frans, ik spreek goed Frans en ben graag in Frankrijk. Ik hou van schoonheid waarover is nagedacht.”

Willemijn van Benthem