Windmill Puddle City Racing Lights

WindmillPuddle City Racing LightsMelodic

Windmill is het pastorale pseudoniem van muzikant Matthew Thomas Dillon, uit Engeland. Deze Brit past precies in het nieuwe muzikantengilde van popmuziek die bijna niets meer met popmuziek te maken heeft. Behalve dat er een zanger, af en toe een couplet-refrein en soms een drummer te horen zijn, bedient deze Dillon zich, net als de Canadezen van Arcade Fire, voor de instrumentaties van zijn liedjes vooral van strijkers, piano, en hemelse koortjes. De band speelt geen elektrische gitaar, bijvoorbeeld. Dillon zelf heeft een hoge geknepen stem, uit zo’n keel die dicht zit van emotie.

Zijn nummers zitten mooi in elkaar: de piano vuurt aan, en de strijkers vouwen zich om de high lonesome sound van Dillons zang. De nummers zijn uitgesponnen en gedragen, maar soms ook verrassend gedreven. Dan stuwt de muziek je voort. Maar waarheen is niet helemaal duidelijk. Zijn Dillons bedoelingen verheven of aards – is het, kortom, richting kerk of richting kroeg dat hij ons hebben wil?

HESTER CARVALHO