Wacht niet te lang met potverteren

In eerdere artikelen ging het om het vergaren van je tweede (vrij besteedbare) miljoen, als aanvulling op je eerste dat vastligt in (pensioen)aanspraken en bezittingen. Wat doe je met al dat geld? Natuurlijk opmaken! Het tweede miljoen is weliswaar een noodreserve, want aanspraken en bezittingen kunnen dalen in waarde, maar daarnaast bedoeld om te genieten, wat iedereen op zijn eigen manier doet.

Natuurlijk hoef je met potverteren niet te wachten tot er een miljoen in de knip zit, want dan ben je misschien te oud, te zwak of te lui om nog iets te ondernemen. Wat ervoor pleit om jong te beginnen met het trouw vullen van de spaarpot. Tussen je dertigste en vijftigste lijkt een geschikte periode. Of tussen dertig en zestig, wat meer opbouwruime biedt.

1 Dit lijkt misschien decadent, maar vergeet niet dat mensen die hun geld laten rollen steunpilaren van de economie zijn. Laat je een kapitaal landhuis bouwen, dan stimuleer je de (Poolse) economie. Evenzo wanneer je elke dag buiten de deur eet. Zo verdeel je de welvaart. Daarom: geen kwaad woord over de (nieuwe) rijken, tenzij ze op hun centen blijven zitten.

2 Als miljonair in spe heb je vele (commerciële) vrienden. Iedereen houdt van je. Daarom richten zoveel boeken, tijdschriften, krantenrubrieken, verkopers en adviseurs zich op welgestelden. Wie kennis wil maken met zijn toekomstige vrienden, moet een bezoek brengen aan een van de Millionaire Fairs, georganiseerd door de Gijrath Media Groep, uitgever van het Miljonair Magazine en de Miljonair Guide.

3 De fair is volgens de organisator een exclusieve, toonaangevende lifestylebeurs. ‘Een uniek evenement waar de top van de internationale luxe-industrie bijeenkomt om de mooiste en meest exclusieve producten en diensten te presenteren aan een selectief publiek. Tevens zijn er diverse spectaculaire productlanceringen, overweldigende presentaties en duizelingwekkende optredens om de bezoekers te entertainen.’ Gewoon brood en spelen, maar dan luxueus en verfijnd.

4 Dit weekend en ook maandag is de beurs neergestreken in het Belgische Kortrijk, een treffende naam voor een evenement waar duizenden bon vivants hun creditcards laten roken. Vrijdag was de bij velen geliefde, stijlvolle black tie opening voor alleen (helaas) genodigde vip’s. Maar journalisten wurmen zich overal binnen. Je moet alleen even rondbellen voor een passende smoking, want daar is de krant niet scheutig mee. Zie www.millionairefair.be. De volgende beurs is in juni in Shanghai en in december in Amsterdam.

5 Je kan in Kortrijk participeren in investeringsprojecten en financieel advies krijgen. Oei! Maar wat is wel interessant om je geld aan uit te geven? Bijvoorbeeld een geheel verzorgde reis naar een paradijselijk eiland in de Stille Zuidzee. Of een tocht door Australië. Die belevenissen blijven je een leven lang bij. Anders dan een horloge van 30.000 euro. Ook blijvend: een Italiaans maatkostuum. Of liever een volledig nieuwe garderobe, waardoor je verandert in een ander mens. Een complete gedaanteverwisseling, maar zonder plastische chirurg. Liever dan een exquise wijncollectie. Dat is toch gewoon druivensap? Enfin: u ziet maar, want het is uw geld.

Adriaan Hiele