VS : defensie van China dijt uit

China besteedt volgens het Amerikaanse ministerie van Defensie veel meer geld aan defensie dan het toegeeft. Zijn planning is niet alleen gericht op een conflict over Taiwan, maar bestrijkt een steeds verder uitdijend gebied in de regio. Drijfveer is de noodzaak tot bescherming van aanvoerroutes van olie en andere grondstoffen.

Dat staat in het jaarlijkse China-rapport dat het Pentagon gisteren naar het Amerikaanse Congres heeft gestuurd. Net als elk jaar klaagt het Pentagon dat Peking zijn militaire activiteiten voor het belangrijkste deel in het geheim ontplooit. China zegt dat zijn militaire uitgaven dit jaar met 17,8 procent stijgen, maar nog steeds ver achterblijven bij die van de VS.

Eerder dit jaar baarde China opzien door met een raket een eigen, verouderde weersatelliet te vernietigen. Die test „levert gevaar op voor bemande ruimtevluchten en voor eigendommen van alle ruimtevarende naties”, aldus het Pentagon. (BBC, Reuters).