‘Voorzitter, nu ben ik belangrijk’

‘Hello, my name is Peter Paul de Vries, representing ABP and 4,5 per cent of the votes’. Gaan we dat straks horen aan het begin van elke aandeelhoudersvergadering in Nederland?

Het ABP gaat zich actiever opstellen als aandeelhouder, meldde het pensioenfonds gisteren. En Peter Paul de Vries (‘ik vertegenwoordig namens de Vereniging van Effectenbezitters 0,05 procent van de aandelen’) zoekt nog een nieuwe baan.

De bijter onder de Nederlandse aandeelhouders maakt nog een glorieuze afscheidstournee die hem al tot in Londen bracht, waar hij steun voor zijn acties tegen ABN Amro zocht bij andere beleggers. Deze tocht moet hem ook in Brussel bekend maken, nu hij eurocommissaris McCreevy is gaan achtervolgen omdat deze maar eens iets moet ondernemen tegen De Nederlandsche Bank. En als afscheidscadeautje is er nog een rel, omdat de Autoriteit Financiële Markten een onderzoek naar zijn VEB is gestart.

Dat is wellicht wat veel rumoer voor het ABP, maar verder kan het grootste pensioenfonds van Nederland wel iemand gebruiken die voor een minder flets optreden op aandeelhoudersvergaderingen gaat zorgen dan de huidige vertegenwoordigers.

Vorige maand kregen institutionele beleggers als ABP van onderzoekers van de Erasmus Universtiteit het verwijt dat hun activiteiten om zich druk te maken over goed ondernemingsbestuur ceremonieel zijn. Met de mond belijden, maar echt werk ervan maken doen ze tot dusver niet.

Komende woensdag presenteert de commissie-Frijns, die de Nederlandse code voor goed ondernemingsbestuur toetst, met een tussentijds advies over de rol van aandeelhouders. Goede timing dus van het ABP, dat zegt bij het grootste deel van de 5.000 ondernemingen waarin het belegt te gaan stemmen. Overigens vaak op basis van stemadviezen van daarin gespecialiseerde bureaus.

Bij een selecte groep bedrijven bepaalt ABP zijn mening na eigen onderzoek. Dat zijn alle Nederlandse ondernemingen, waarbij het mag verbazen dat het pensioenfonds die blijkbaar in het verleden niet actief heeft gevolgd. En verder bij ondernemingen elders in West-Europa, waarin ABP een groot belang heeft of waar belangrijke corporate governancediscussies spelen.

Beleggingsdirecteur Roderick Munsters van ABP roffelde zich gisteren op de borst door in het persbericht te zeggen „trots te zijn hiermee in de nationale en internationale kopgroep van institutionele beleggers te blijven”.

Maar als je in die voorhoede wilt opvallen, zal je soms ook stevige discussies moeten aangaan, pittige stemverklaringen moeten afleggen en stemgedrag vertonen dat lijnrecht tegen de voorstellen van een onderneming ingaan. Daarvoor kun je wel een goede stoker gebruiken.

Daan van Lent