Verhuizing naar Tel Aviv was onder druk van VN

In het op 21 mei gepubliceerde artikel over mij, getiteld `Een reis naar Bethlehem bekeerde hem` wordt de heer Naftaniel aangehaald over mijn destijdse relatie met Israël. ”Volgens Naftaniel was er in Nederland juist nooit een premier die kritischer was over Israël dan Van Agt. Onder Van Agt verhuisde de Nederlandse ambassade van Jeruzalem naar Tel Aviv, na de annexatie door Israël van Oost-Jeruzalem Die verhuizing was, zo suggereert Naftaniel, een beroerde daad jegens Israël die op mijn rekening komt. Naftaniel vermeldt niet dat het besluit tot deze verhuizing is genomen op grond van resoluties van de VN Veiligheidsraad van 20 augustus 1980 waarin de annexatie van Oost-Jeruzalem werd veroordeeld en werd gediskwalificeerd als van ”nul en gener waarde”. Naftaniel verzwijgt bovendien dat na die annexatie en de erop gevolgde VN-resoluties alle staten ter wereld hun ambassades uit Jeruzalem hebben weggehaald.

Het artikel spreekt verder over een brief die ik in 2005 gekregen zou hebben van de Israëlische regering. Zo is het niet. Wel heb ook ik een verklaring onder ogen gekregen, door het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken wereldkundig gemaakt, waarin afschuw wordt uitgesproken over mijn kritiek op Israël.

    • Mr. A.A.M. van Agt